Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-06-20

Flaggning i Hylte kommun

Uppdaterad 2017-06-20 kl. 12:00

Det har varit många bud om flaggning i kommunen. Nu försöker vi reda reda ut vad som gäller.

På midsommardagen är det åter dags att hissa den svenska flaggan. I samband med flaggning av nationaldagen i år fick kommunen många frågor om varför det inte flaggades på alla flaggstänger som det gjorts tidigare år.

I Sverige finns 28 särskilt utpekade flaggdagar, exempelvis Nyårsdagen, Konungens namnsdag, 1 maj, midsommardagen, FN-dagen, Juldagen och så vidare. Flaggning kan även ske vid dödsfall. I Hylte kommuns finns idag flaggstänger som sköts av kommunen eller av en förening på följande orter: Torup, Rydöbruk, Drängsered, Unnaryd, Långaryd, Kinnared, Brännögård, Landeryd och Hyltebruk.

Flagga eller vimpel?

I de större orterna, exempelvis Hyltebruk, finns flera flaggstänger. Enligt kommunens flaggpolicy ska flaggan hissas i kommunens flaggstänger under flaggdagar. Vimpeln får inte användas som ersättning vid allmänna flaggdagar.

Nya flaggstänger

I mars beslutade samhällsbyggnadsnämnden att köpa in nio nya flaggstänger med vevbar upphängningsanordning, en till varje ort enligt ovan. I dessa hissas flaggan enligt direktiven om allmänna flaggdagar i Sverige.

Kontakt