Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Femsjö och Färgaryd får fiberuppkoppling

En gruppbild med Michael Nykvist, ordförande för Femsjö och Färgaryd Fiberförening, Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande (S), Gustav Ljungquist och Karl Gotfridsson för företaget IP Only står framför den gröna nätverksstationen för att koppla in de första abonnenterna i Femsjö och Färgaryd till fibernätet i kommunen.

Michael Nykvist, ordförande för Femsjö och Färgaryd Fiberförening, Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande (S), Gustav Ljungquist och Karl Gotfridsson för företaget IP Only är nöjda med att koppla in de första abonnenterna i Femsjö och Färgaryd till fibernätet i kommunen.

Idag kopplas cirka 100 abonnenter i Färgaryd och Femsjö området till fibernätverket. Därmed tar Hylte kommun ytterligare ett steg i arbetet att skapa en digital infrastruktur som når alla hushåll i kommunen.

Målet med avtalet som skrevs 2015 var att inom fem år erbjuda samtliga hushåll, fastigheter och företag i kommunen möjligheten att ansluta sig till fiber. Under årens lopp har företaget IP Only lagt många mil fiber runt om i kommunen och därmed täckt in samtliga tätorter och även delar av landsbygden. I Femsjö och Färgaryd har totalt 358 abonnenter tecknat sig för bredband via fiber, de första 100 kopplas in idag.
- Femsjö och Färgaryd byggs ut i tre etapper. Nu är vi klara med den första etappen och resten kopplar vi in allt eftersom. Det känns roligt att äntligen vara i mål här, vi har haft ett väldigt bra samarbete med den lokala fiberföreningen, säger Gustav Ljungquist, stadsnätsansvarig för IP Only i Hylte kommun.

Västra Hylte nästa

Till hösten påbörjas utbyggnaden av Västra Hylte, som täcker landsbygden kring Torup, Kinnared och Drängsered. När avtalet tecknades var målet att nätverket skulle vara utbyggt i maj 2020. Ett mål man nu tror sig klara.
- När västra delen är klar så är hela Hylte kommun klar. Vi är glada över att nu kunna ansluta nya abonnenter i Femsjö och Färgaryd till fibernätverket och vi är nöjda med att IP Only levererat det vi kom överens om, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte Kommun.

Hushåll som ännu inte tecknat sig för fiber kan göra det i efterhand även i de orter där arbetet redan avslutats. Dock kan det innebära mer väntan eftersom arbetet görs efter en byggplan.
- Det går alltid att beställa fiber i efterhand men det är inte säkert att man blir inkopplad samtidigt som grannen. Vi har en byggplan som vi arbetar efter och vi kan inte låta dem som redan tecknat sig vänta på grund av tillkommande anslutningar, säger Gustav Ljungquist.

Hoppas på bättre mobiltäckning

Michael Nykvist, ordförande i Femsjö och Färgaryd fiberförening, berättar att föreningen arbetat sedan 2012 för en utbyggnad av fiber i området. Medlen var sökta och ansökan klar när IP Only tog över ansvaret för den fortsatta utbyggnaden 2016.
- Vi var tolv personer som arbetade med det här och det tog mycket tid. Det var mycket arbete med att starta en ekonomisk förening, ansöka om pengar och följa Länsstyrelsens regler och kriterier för hur föreningen skulle drivas. Det var skönt att skriva över avtalet på IP Only som därmed tog över ansvaret för det administrativa, vi har hjälpts åt med de frågor som uppstått och information till de som önskat ansluta sig. Vi hoppas att vårt arbete även ska hjälpa till med mobiltäckningen i området då vi kan få upp fler radiomaster tack vare fibern.

Kontakt