Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Energi- och klimatrådgivaren välkomnar test av sol-el

För några veckor sedan presenterade Energimyndigheten ett positivt resultat av ett test på solceller för villatak. Myndigheten kom fram till att de testade solcellerna klarar svenskt klimat bra, och att sjunkande inköpspriser och möjlighet till reducerad skatt på överskottsel är gynnsamt för dem som vill producera egen sol-el. Kommunens energi- och klimatrådgivare välkomnar testet.

Ylva Jalming är energi- och klimatrådgivare i Hylte kommun och tycker det är bra att Energimyndigheten har gjort detta test av solceller.
– Det är viktigt att positiva testresultat av sol-el blir allmänt kända. Om det sprids information om att det fungerar bra med solceller även i vårt klimat i Sverige så är det förhoppningsvis fler och fler villaägare som vågar satsa.

De senaste åren har priset för att installera en solcellsanläggning minskat drastiskt. Energimyndigheten hänvisar till studier som visar på att det idag kostar bara en fjärdedel så mycket som för fem år sedan.

– Det är en trots allt en stor investering som villaägare måste göra, så att kostnaderna för inköp av solcellssystem minskar är jättepositivt. Sedan årsskiftet finns det dessutom möjligheter att som mikroproducent av förnybar el få skattereduktion på överskottsel som säljs ut på elnätet. Den faktorn, tillsammans med statligt installationsstöd och ROT-avdrag som erbjuds sedan tidigare, borde förhoppningsvis göra fler nyfikna på att producera sin egen sol-el.

Du som kommuninvånare kan kontakta Ylva Jalming för kostnadsfri rådgivning. Kontaktuppgifter och länkar till testet av sol-el på villatak, skattereduktion för elöverskott, och ROT-avdrag, finns på kommunens webbplats Energi – och klimatrådgivning.

Kontakt