Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad
Simning, film, praktik på ett företag eller nyföretagarskola? Det är några av aktiviteterna som eleverna på Örnaskolan har fått välja mellan under årets Elevens val. Två dagar under denna vecka är vigda till det som eleverna själva valt.
Tidigare har det varit olika ämnen i skolan som eleverna kan lägga lite extra fokus på under Elevens val. Till exempel bild, matematik och musik. Nu finns även möjligheten att praktisera på ett företag och att delta i en nyföretagarskola.
Näringslivsutvecklare Evelina Samuelsson och Emma Vari, studie och yrkesvägledare på Örnaskolan håller i praon och nyföretagarskolan under Elevens val.
- Eleverna har fått välja vad de vill göra några dagar under läsåret. Sammanlagt är det fem heldagar, berättar Emma Vari.
16 elever har valt att delta i nyföretagarskolan. Det är ett sammarbete mellan kommunen, Ung företagsamhet, Coompanion och Nyföretagarcentrum berättar Evelina Samuelsson.
- Vi har tillsammans sytt ihop ett koncept där ungdomarna får lära sig om ekonomi, marknadsföring och vad man behöver tänka på när man startar ett företag.
Jesper Norrman, Isak Borg och Albin Andersson går alla i sjunde klass och har redan en företagsidé.
- Vi ska starta ett spelföretag, berättar Albin.
- Vi har redan bestämt namnet säger Jesper, vi ska heta White Hat Production, om det inte är taget än.
Killarna är alla intresserade av att spela datorspel men de har olika färdigheter som kompletterar varandra tycker de.
- Jesper brukar koda hemsidor, jag kan koda spel och Isak är duktig på att rita, berättar Albin.
De är nöjda med att de valde nyföretagarskolan eftersom de får lära sig nyttiga saker för företaget.
- Det är jättebra att vi får lära oss ekonomi och sånt, säger Albin.
En hel del elever har också valt att göra praktik på något företag.
- Prao är ett populärt val och 70 ungdomar från skolan är ute på olika företag, berättar Emma Vari. Man märker att många vill ut och testa något praktiskt.
Evelina Samuelsson som har många företagskontakter menar att det har saknats en naturlig väg in till skolorna för företagen. När Prao försvann för några år sedan så försvann även den naturliga kontakten.
- Många har nämnt att de vill träffa mer elever, och skolan hade samma behov, att eleverna skulle få träffa företagare. Så vi är jätteglada att detta blev så bra. Det är en bra matchning mellan företag och skola.