Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Bredband via fibernät till alla kommuninvånare

JC regionchef för IP Only stadsnät Öst och Ronny Löfquist (S) kommunstyrelsens ordförande.

Inom fem år kommer majoriteten av alla invånare och företag i Hylte kommun att ha tillgång till bredband med hög överföringskapacitet via optisk fiber. Kommunen har skrivit avtal med företaget IP-Only och arbetet påbörjas omgående.

Utbyggnaden av ett optiskt fibernät har länge legat högt på kommunens önskelista. Idag skrev kommunråd Ronny Löfquist (S) och kommunchef Per Borg på ett avtal där kommunens medverkan som kund ger alla hushåll och företag möjligheten att ansluta sig.

- I avtalet förbinder vi oss som kommun, tillsammans med Hyltebostäder, att koppla alla kommunala fastigheter, boenden, skolor, kontor och lägenheter till nätverket. Därmed ger vi förutsättningarna för företaget att börja gräva ned kablarna och bygga ut nätverket. Sen kan våra kommuninvånare och företag att välja om de vill ansluta till den nya tekniken, berättar Per Borg.

-Vi vill skapa förutsättningar för att bo och verka i vår kommun. Det ska inte vara en nackdel att driva företag eller bo på en mindre ort eller på landsbygden, säger Ronny Löfquist (S).

Efterlängtat avtal

Enligt avtalet kommer merparten av kommuninvånarna att år 2016 ha erbjudits en uppkoppling till nätverket.

- Dialogen om behovet av en infrastruktur med högre kapacitet har funnits länge. Med det här avtalet tar vi ett rejält och efterlängtat kliv framåt.  Vi ser en snabb utveckling av den digitala infrastruktu­ren i hela landet, det känns extra bra att vi som kommun är med i den utvecklingen.

Utskick till alla hushåll

Företaget IP-Only kommer att skicka ett brev till alla hushåll och andra intressenter där de kan anmäla intresse. Anmälan är inte bindande utan en förfrågan för att företaget ska kunna kartlägga intresset i respektive område. Därefter arrangeras informationsmöten där företaget presenterar kostnader, tidsplaner för utbyggnaden med mera. Utbyggnaden kommer att påbörjas redan under våren i Hyltebruk, Torup och Unnaryd. Ute på landsbygden kommer företagets dotterbolag Bynet att leda utvecklingen.

- Det känns bra att vi fått förtroendet att vara med i samhällsbygget. Vi har fått fin respons från hushåll och företag i Hylte och nu går vi vidare. Via hemsidan hyltestadsnat.se kan man anmäla sitt intresse. Inom kort kommer vi att genomföra informationsmöten och räknar med att påbörja fiberutbyggnaden under våren, säger JC regionchef för IP-Only Stadsnät Öst

Kontakt