Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Bevattningsförbud i Landeryd samhälle

Det varma och torra vädret har gett låga grundvattennivåer i Landeryds vattenverk. Inflödet till vattenverket är lägre än uttaget. Hushållen uppmanades innan helgen att vara sparsamma med drickvattnet. Carolina Storberg, VA-chef på samhällsbyggnadskontoret berättar att man nu även utfärdar bevattningsföbud i hela samhället.
- Vi jobbar för att försöka hitta en nödlösning till att höja nivån men vi behöver hjälpas åt och använda dricksvattnet med stor eftertanke.

Bevattningsförbudet innebär att det inte längre är tillåtet att använda dricksvatten för att vattna trädgårdar, fylla badpoler eller tvätta bilar mm.

Tips för att spara vatten

  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Duscha i stället för att bada. Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig. Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon. Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i  baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga  förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att  skölja dem.
  • Kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar. Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.

Kontakt