Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Bekräftade fall av covid-19 skapar oro på Örnaskolan

Igår fattade Örnaskolan i samråd med Smittskydd Halland beslut om att låta en klass på skolan övergå till distansundervisning. Efter det beslutet har många elever även i andra klasser valt att stanna hemma från skolan.

Rektor Björn Gustafsson säger att han förstår oron.
– Vi känner oss alla olika trygga i den här pandemin, reaktionerna på skolan speglar samhället i stort. Vi har elever, vårdnadshavare och medarbetare som är oroliga, jag kan förstå dem. Likväl som vi har dem som känner sig trygga, som säger att smittan finns i hela samhället, även inom skolan.

Inget förhöjt smittläge på skolan

Just nu finns sex bekräftade fall av covid-19 på Örnaskolan, varav tre personer i samma klass, samtliga är hemma. Enligt Smittskydd Halland speglar antalet bekräftade fall på skolan samhället i stort då det är närmare 600 personer i verksamheten varje dag.
– Det är många som ifrågasätter varför vi inte stänger verksamheten de sista dagarna innan jul. Jag talade med Smittskydd Halland igår och deras bedömning är att det inte finns någon förhöjd smittrisk inom skolan, den speglar smittläget i samhället. Vårt ansvar är att säkerställa barnens kunskapsinhämtning på lång sikt, det handlar inte bara om att betygen är satta och nu kan de gå på jullov. För många elever är skolan också deras trygga plats. Vi arbetar på, förebygger och följer de rekommendationer och råd vi får i dialog med ansvariga myndigheter, säger Björn Gustafsson.

Förebyggande arbete

Även för de elever som är kvar på skolan kommer den sista veckan inför jullovet att bli annorlunda. Det ordinarie schemat bryts upp och eleverna kommer istället att tillbringa tiden i sina egna klasser med ett begränsat antal lärare. Detta för att minska kontakten mellan klasserna och därmed risken för eventuell smittspridning.
– Vi har minskat antalet kontaktytor mellan eleverna de här sista dagarna innan jul genom att ändra så att eleverna endast är i sina egna klasser. Vi kommer även att kontinuerligt informera vårdnadshavare om smittläget på skolan för att de ska kunna fatta beslut om närvaro baserat på fakta och vi uppmanar dem även att ta en dialog med sina barn om vikten att fortsätta att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och att stanna hemma även vid mildare symtom, säger Björn Gustafsson.

Kontakt