Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

20 nya lägenheter byggs i Torup

Nu är det klart. Hylte kommun säljer området Marknadsplatsen vid Sjögårdssjön i centrala Torup till de lokala företagen Kenneths Bygg och nybildade bolaget Marknadsplatsen Fastigheter AB. Under 2018 startar bygget av två hus med totalt 20 hyreslägenheter. 

Området marknadsplatsen delas upp i två tomter där Kennets Bygg bygger ett hus med tio hyreslägenheter och nybildade bolaget Marknadsplatsen Fastigheter AB bygger ett hus med tio lägenheter. Marcus Johansson, projektansvarig på Kenneths bygg, berättar att det är Kenneths bygg som ska uppföra både husen men att de ägs av respektive bolag. Husen kommer att byggas i två våningar och inrymma två- och 3-rumslägenheter. Fasaden ska vara av trä för att matcha den omgivande naturen. Alla bostäder får sjöutsikt.
- Vi känner att det händer mycket i Hylte kommun. Kommunen satsar på skolor, kollektivtrafik och annat och då vill vi hänga på och bygga bra bostäder. Nu kommer vi att skissa färdigt den exakta utformningen och i början av 2018 lämnar vi in en ansökan om bygglov.

Satsning på hembygden

Båda företagen är etablerade i kommunen sedan länge. Marken säljs för den taxa som är fastställd av kommunfullmäktige. Hylte kommun åtar sig att bygga väg samt vatten och avlopp fram till tomtgränsen till de nya fastigheterna. Rolf Bengtsson och Thomas Pilen Pihlqvist, som äger nybildade Marknadsplatsen Fastigheter AB, är angelägna om att börja bygga så snart som möjligt och berömmer samarbetet med kommunen.
- Det har gått fantastiskt bra. Det vill jag ha sagt. Man hör mycket om att det kan vara svårt i sådana här processer men vi har inte haft några som helst problem. Nu ska vi prata ihop oss om de sista detaljerna men lejonparten av husen ska börja uppföras under 2018. Vi har tittat på många platser och det känns varmt om hjärtat att kunna bygga på hemmaplan. Det här är en behaglig plats att bo på både vinter och sommar med närheten till naturen med både bad och skridskoåkning, säger Rolf Bengtsson.
- Ja, det finns ett sug efter lägenheter i Torup och vi vill dra igång processen med att skapa rörelse på bostadsmarknaden. Det gör att många yngre kan söka sig hem igen när det blir hus lediga. Vi vill göra något för hembygden och vi tror att det blir en positiv spiral när någon börjar bygga, säger Thomas Pilen Pihlqvist.

Samsyn

På tisdag, nästa vecka, fattar kommunstyrelsen det formella beslutet om försäljningen, alla parter är positiva till satsningen.
- Från Hylte kommun sida är vi mycket nöjda över att två lokala entreprenörer satsar på hemmaplan. Deras beslut att investera i Torup är ytterligare ett tecken på den starka framtidstro som vi som bor och verkar i kommunen har för vår bygd, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande. 

- Det här är något som vi jobbat för länge. Torup har ett bra läge och vi ser orten som ett viktigt nav i kommunens fortsatta utveckling, konstaterar Anna Roos (C), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.Kontakt