Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2014-04-16

Vildmarkselever guidar utbytesstudenter från England

I veckan anlände 14 elever och två lärare från England till Vildmarksgymnasiet i Unnaryd för att uppleva friheten i den svenska naturen och prova på ett annorlunda sätt att studera.
- Vi har en mycket större frihet att vistas i naturen i Sverige. Mycket  tack vare allemansrätten men också för att det i England är väldigt reglerat hur och när eleverna får ge sig ut utanför skolan, säger Juha Rankinen, rektor på Vildmarksgymnasiet.

Studier ute och inne

Under veckan är det personal och elever på Vildmarksgymnasiet som står för guidning och utbildning av besökarna. På schemat står bland annat matlagning, fiske, och camping. Ett stort fokus läggs på att besökarna får träna på att arbeta i grupp och planera för sin vistelse i skog och mark.

- Idag är sista kvällen inne på skolan. I morgon ger vi oss ut och paddlar via Unnen till Älganäs och tillbringa två nätter utomhus. Det blir en upplevelse där eleverna får gå utanför sin komfort zon och uppleva naturen på nära håll.

Elever tränar ledarskap

Inför resan jobbar eleverna i grupp och planerar sin mat och sitt boende. Tält, ett mellanting eller endast tak över huvudet är vad som finns att välja på. Till hjälp har de elever från Vildmarksgymnasiet som guidar och stöttar gruppen under hela besöket.

- Guidningen ingår som en del i våra elevers ledarskapsutbildning. Det är viktigt att ungdomarna träffar varandra och utbyter erfarenheter och upplevelser. De upptäcker att de flesta tänker likt även om de kommer från skilda miljöer.

Fortsatt utbyte

Sedan flera år tillbaka har Vildmarksgymnasiet drivit ett utbyte med Westood collage i Peak District i England. Eleverna på Vildmarksgymnasiet har möjlighet att åka till England för att uppleva skolan och vardagen där. Förhoppningen är att utveckla utbytet ytterligare.

- När vi kommer tillbaka kommer vi att sätta oss ned och prata om hur vi ska fortsätta och förhoppningsvis även utveckla utbytet. 

Kontakt