Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2011-05-13

Utbildning för anhörigambassadörer

Sedan 2009 finns det lagkrav på att varje kommun i Sverige ska erbjuda anhörigstöd. Därför väljer Hylte kommun att utbilda anhörigambassadörer i omsorgsverksamheten. Tidigare har man utbildat inom äldreomsorgen men nu har man även börjat fokusera på LSS och socialpsykiatrin.

Bakgrund till anhörigstöde

Bakgrunden till anhörigstödet är att 70 % väljer att vårda sin anhörige själv istället för att använda sig av kommunens tjänster så som omsorg i hemmet och särskilt boende. Därför är det viktigt att visa de anhöriga att det finns stöd för dem att ta del av. Syftet med anhörigstödet är att gynna de anhöriga vilket i sin tur gynnar omsorgstagaren.

Utbildningen

Deltagarna på kursen brättar att de haft en helt fantastisk kursledare som visat dem väldigt spännande pedagogik. Tanken är att ambassadörerna ska utbilda sina kollegor på hemmaplan med den pedagogik som används i kursen. Kursledare Gunilla Matheny menar att det är bra med lite tävlingar i pedagogiken ibland för då triggas deltagarna att arbeta hårdare. Pedagogiken är annorlunda med många korta intensiva grupparbeten med tävlingsinslag ibland. Efter detta utbildningstillfället är det dags att förankra allt de lärt sig hos sin chef och sen börja utbilda kollegorna.

Kontakt