Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2013-03-28

Torups fritids i framkant om entreprenörskap

Entreprenörskap är kul. Det konstaterar barn och pedagoger på Torups fritidshem. I veckan arrangerades en yrkesmässa på fritids där barnen berättade för besökarna om möjliga yrken i och omkring Torup.

Entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom hela skolsystemet. Så står det i den nationella strategi som ska främja arbetet med entreprenörskap i skolan.  Enligt skolverket ställer en rörligare arbetsmarknad nya krav på dem som kommer ut i arbetslivet idag och det gäller att i tidig ålder ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende.

I framkant


På Torups fritidshem har pedagoger och barn redan full koll på entreprenörskap. Under ett par månaders tid har de tagit pulsen på företagandet i Torup genom intervjuer och besök på olika arbetsplatser. Arbetet resulterade i en yrkesmässa för familj, släkt och vänner.
- Det här är jätte kul, vi kan allt nu. Vi är företaget M2 och jag är vd, berättar Anton Edvinsson och kompisarna William Andersson och Gustav Andersson under febril aktivitet för att hinna få montern i ordning för mässan.

Förskollärarna Lotta Pettersson och Gunn Grimberg Hilton är två av de totalt fem pedagoger på fritidshemmet i Torup som genomfört arbetet tillsammans med barnen. Idén om att ordna en yrkesmässa föddes under en studiedag om just entreprenörskap i skolan.
- Vi tyckte att det var jätte intressant. Vi tog det med oss hem och funderade på hur vi kunde arbeta med det här på hemmaplan, berättar Lotta Pettersson.

Tusen frågor


Under vintern har barnen på ett lättsamt sätt bekantat sig med näringslivet i Torup. Efter att ha fått välja mellan olika yrken i Torupstrakten har de tillsammans med personalen varit på studiebesök och ställt massor med frågor: Vilken frisyr är roligast att klippa? Är dina kunder snälla? Hur många saxar har du? Klipper du ögonbryn också? Svaren har de sedan gestaltat på olika sätt i olika montrar. - Idag har vi bland annat ett bageri här på mässan, vi har konsum, pizzerian, en optiker, två frisörer, en lokförare och en grävmaskinist, berättar Gunn Grimberg Hilton: - Det har varit arbetsamt med fantastiskt roligt. Alla har varit med utifrån sin egen förmåga. Montrarna har de ställt iordning efter hur de vill berätta om sitt yrke. Men det är processen som varit det viktiga, vi har lärt oss jätte mycket.

Givande respons


Lotta Pettersson ger alla företag som medverkat en stor eloge.
- Vi har blivit så väl mottagna. Responsen har varit fantastisk. De som medverkat har verkligen tagit sig tid att förklara för barnen vad deras yrke handlar om och svarat på alla deras frågor. Ett stor tack till dem.  

Kontakt