Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2011-10-07

Nationell kampanj om stroke ska rädda liv

Om mungipan hänger snett, armen domnar bort och talet är sluddrigt -  ring omedelbart 112. Det är budskapet som Sveriges regioner och landsting vill förmedla i en nationell strokekampanj som startar den 7 oktober

Stroke (blodpropp eller blödning i hjärnan) är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Av de 30 000 personer som insjunknar i stroke varje år avlider 8 000. Tiden är en avgörande faktor för att rädda liv och begränsa skadorna.

Upptäck symtomen - larma i tid!


Att få fler att överleva stroke genom att känna igen symtomen och larma direkt är syftet med kampanjen som pågår under fyra veckor med start den 7 oktober. Kampanjen ska även återkomma under 2012 och 2013 och förhoppningen är att man genom olika mätningar ska se en tydlig förbättring både när det gäller att fler söker vård i tid och svenskarnas kunskaper om stroke.
Kampanjen bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer om strokesjukvård (2009) som rekommenderar en förstärkt informationssatsning om stroke till allmänheten. Samtliga regioner och landsting är med och finansierar kampanjen.

Kampanjen på webben


Strokekampanjens webbplatsen blir navet i kampanjen och kommer bland annat att innehålla filmer med anhöriga som berättar om hur de räddat livet på någon i sin närhet som fått stroke. På webbplatsen kan man också lära sig de vanligaste varningssignalerna och vikten av att larma i tid genom AKUT-testet. Webbplatsen lanseras i samband med kampanjstarten den 7 oktober. Kampanjen kommer också ha en egen sida på Facebook med nyheter, bilder och videoklipp.

AKUT-testet


AKUT är en förkortning som hjälper dig att komma ihåg hur symtomen ser ut och vad du ska göra.

ANSIKTE
Kan personen le och visa tänderna? Om mungipan hänger - ring 112!

KROPPSDEL ARM/BEN
Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller - ring 112!

UTTAL
Kan personen upprepa en enkel mening som "Det är vackert väder idag"? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112!

TID
Varje sekund räknas

Kontakt