Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Konsumentvägledaren informerar

Kul julshopping på nätet??

Årets julhandel kommer att nå nya höjder. Antalet konsumenter som kommer att köpa sina julklappar på nätet kommer att öka lavinartat i år tror Konsumentrådgivningen i Halland, Borås och Södra Småland. Därför informerar vi konsumentrådgivare om vad man skall tänka på inför sina julkappsinköp på internet.

Handlar du på nätet som konsument har du vad man kallar för ångerrätt. Med det menas att du kan ångra ditt köp i 14 dagar. Distansavtalslagen där detta återfinns har under sommaren fått ny utformning och gäller inom hela EU området. Handlar du utanför EU får du oftast reda ut reglerna själv.

-  Att handla på nätet blir mer vanligt men det finns fallgropar som vi vill varna för säger Liselotte Johansson, konsumentvägledare i Hylte kommun. Tänk på att vara extra försiktig med hur du betalar. Ett bra tips kan vara att man har ett eget konto för internethandel som du enbart har för köp på webben.

Det förekommer företag som är oseriösa runt jul och sommartid. Detta får konsumenterna vara försiktiga med. Se upp med okända webbutiker, fantastiska priser, förskottsbetalningar och kundservice som inte svara när du ringer. Har ett företag inga kontaktuppgifter skall man se upp.

Fler nyheter som den nya utformningen av Distansavtalslagen innebär är att du kan undersöka din köpta vara lite mer noggrant men gör du detta och förminskar värdet kan du få betala en summa till säljaren om du ångrar köpet. Var försiktig när du undersöker varan.

Nackdelen med den nya lagstiftningen är att ångerrätten har förkortats vid köp av tjänst

När du köper en vara så kan du ångra dig från att du har ingått avtalet fram tills 14 dagar efter att du har mottagit varan. Köper du däremot en tjänst startar ångerrätten direkt och gäller 14 dagar framåt.

Ytterligare information

Liselotte Johansson, Konsumentvägledare i Hylte kommun 0345-180 24

Fakta ångerätt

  • Konsumenten har 14 dagars ångerrätt i Sverige.
  • Konsumenten står för returfrakten vid ångerrätt.
  • Spara alla kvitton och andra dokument som visar ditt köp
  • Ångerrätten gäller inte för alla varor undantag bl a livsmedel och tidningar.
  • Konsumenten skall ha tillbaka sina pengar senast inom 14 dagar.

Kontakt