Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Kommunen i beredskap efter varsel på Stora Enso

Gårdagens besked om att koncernledningen för Stora Enso kommer att minska personalstyrkan på bruket i Hylte med 140 anställda väckte starka reaktioner i samhället . Kommunråd Lennart Ohlsson (C) konstaterar att beskedet är allvarligt men inte helt överraskande.
- Tidningspappersmarknaden i världen är vikande, det är en kunskap vi haft i många år. Det vi som kommun kan göra nu att lyssna för att se hur vi kan hjälpa till för att stötta våra kommuninvånare.

Höjd beredskap


Lennart Ohlsson berättar att  en inledande kontakt med arbetsförmedling och region Halland redan  tagits. Nästa steg blir att bjuda in till ett möte med Stora Enso och berörda fackliga organisationer.
- Vi har skapat en arbetsgrupp för att samla information och se hur vi kan samverka med berörda aktörer. Det vi gjorde direkt var att säkerställa med arbetsförmedlingen att vi kan få hit extra resurser vid behov.

Utöver Lennart Ohlsson (C) ingår även kommunstyrelsens viceordförande, Ronny Löfquist (S), kommunchef Per Borg och arbets- och näringslivschefen Christer Grähs i arbetsgruppen. Hur beslutet kommer att påverka Hylte kommun vill gruppen inte spekulera i.
- Det är alldeles för tidigt. Det har bara gått ett dygn sen vi fick beskedet och vi vet för lite för att kunna göra en sådan bedömning. Personalen på Stora Enso är välutbildade och klart anställningsbara på många ställen.

Ingen storhelgsdrift


För att möta den vikande efterfrågan på tidningspapper kommer Stora Enso att lägga ned Ruovesi wellpappanläggnng med 60 anställda i Finland. I Polen minskas personalen med ett 100-tal anställda. Åtgärderna ska minska de årliga kostnaderna med 36 miljoner euro vilket motsvarar 290 miljoner kronor. I Hyltebruk läggs pappersmaskin ett  och renseri ett och sliperiet på massasidan ner. Ledningen har även beslutat att upphöra med storhelgsdriften som infördes 2009.

Kontakt