Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2013-06-03

Hyltes second hand utökas med byggåtervinning

Andra Handen, Hyltes största secondhand butik, främjar inte bara miljön utan skapar också arbetstillfällen. Nu utökas verksamheten med byggåtervinning.

Smycken, porslin, möbler och numera även byggåtervinning i form av altandörrar, radiatorer, diskbänkar och tvättfat. Möjligheten till fynd är garanterad vid ett besök i Andra Handens butik på Svarvaregatan i Hyltebruk. Och affärerna går bra. Affärsidén är att sälja så billigt som möjligt med fynd från 1 kr och uppåt.
- Vi säljer för ungefär 1500 kronor per dag men den siffran lär bli ännu bättre när fler hittar hit, säger Anette Svaan, som tar emot kunderna.

Nu även byggåtervinning
I januari flyttade secondhand från den lilla butiken i centrala Hyltebruk till en lokal om totalt 563 kvadratmeter i industriområdet vid Lantmännen. Utöver försäljningen i butiken erbjuder verksamheten även sömnad, slipning och målning av möbler, cykelreparationer och försäljning av cyklar som skänkts av kommuninvånarna. Nytt för i år är byggåtervinningen.
- Vi har hängt på i rivningen av bland annat förskolan i Torup och tagit tillvara takpannor, diskbänk, bänkskivor, dörrar, toaletter och tvättfat. Vi vet att många åker till byggåtervinningen i Halmstad men nu kan den som vill titta här hemma först.

Andra handen tar emot det mesta förutom kläder. Där vill man inte konkurrera med Röda korsets verksamhet i centrala Hyltebruk. Vid tyngre gåvor som möbler kan personalen ordna hämtning.
- Men då måste det vara funktionsdugliga möbler. Vi kör inte grejorna till tippen, poängterar Anette.

Fynd till första lyan
Kundkretsen består av alla nationaliteter och åldrar även om generationen 30+ dominerar. Under sommaren kommer många turister.
- Men ibland dyker det upp unga människor som ska sätta sitt första bo. Vi hade en kille här som fyllde sin tvåa med möbler och husgeråd för totalt 1800 kr.

Anette välkomnar alla att titta in i butiken. Hon konstaterar att verksamheten är viktig. Den är bra för miljön och skapar dessutom arbetstillfällen. Hon hälsar att det inte råder något köptvång.
- Man får gärna komma in och bara titta. Men det är svårt att gå ut härifrån utan att köpa något. De flesta har något med sig, det blir så när man kan handla för en krona.

Öppettider: måndag-torsdag 8-15, fredag 8-13.30

Kontakt