Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Hylte byter bibliotekssystem

Hylte folkbibliotek har under en längre tid letat efter ett nytt bibliotekssystem och har nu bestämt sig för att satsa på ett system som heter Koha. Hylte blir första folkbibliotek i Sverige att använda Koha och valet har väckt positiv uppmärksamhet både regionalt och nationellt. På tisdagen bjöd Hyltebiblioteket in till presskonferens för att berätta om det nya systemet.
 
Koha är något så ovanligt som ett bibliotekssystem som bygger på öppen källkod. Det innebär att man slipper dyra licenskostnader och varje enskild användare har möjlighet att själv utveckla nya funktioner.

- Vi bjöd in alla olika leverantörer på marknaden och granskade vad de hade att erbjuda. Vi kom fram till att Koha var både billigare och bättre än konkurrenterna, berättar Monika Falk som är bibliotekschef

Över 2000 bibliotek världen över använder Koha men ingen av de större biblioteken i Sverige har vågat ta steget. Regionbibliotekarie Marie Ehrenberg är imponerad över drivkraften i Hylte.

- Hylte är minst i Halland men också modigast, säger Marie Ehrenberg.

Region Halland ser med stort intresse på projektet i Hylte och stöttar både ekonomiskt och med specialkompetens. Projektledare för införande i Hylte är Viktor Sarge som tidigare varit med och lanserat Koha på Munkagårdsgymnasiet i Varberg.

- Det är ett spännande projekt ur ett nationellt perspektiv. Stora forskningsbibliotek är nyfikna och sitter och väntar på att få ta del av vad som händer i Hylte, berättar Viktor.

Lansering av det nya systemet planeras under 2013. På sikt kommer det att spara både tid och pengar. Möjligheterna att både kunna dela med sig och ta del av funktioner som andra skapat gör att Hyltebiblioteken går en spännande framtid till mötes.

- Någon måste våga för att det ska bli utveckling och vi har en fantastisk personal som gillar utmaningar, avslutar Monica Falk.

Kontakt