Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2013-06-05

Från student direkt till anställning

I dag firade sista års eleverna på Traineegymnasiet student och tog därmed första steget ut i yrkeslivet. Flera av dem har redan fått jobb.

Det var en glad skara studenter som tågade ut från Traineegymnasiet i centrala Hyltebruk i dag. På skolplanen väntade familj och vänner med blommor för att fira killarna och tjejerna. Och det finns en hel del att fira. Flera av eleverna går rakt ut i arbetslivet. Fyra av dem är Nicklas Broman, Jesse Utriainen, Johan Hultman och Kajsa Hansson. En målmedveten skara som hela studietiden haft siktet inställt på jobb.
- Det är gott att sluta skolan och veta att man ska ut i jobb, säger Jesse Utriainen som fått anställning som målare på sitt lärlingsföretag Gislaveds golv och beläggning AB.
- Jag skrev på anställningspapprena i maj och börjar jobba på måndag, berättar Nicklas Broman som fått fortsatt förtroende som snickare på företaget Tage och Söner i Smålandsstenar. 

Krävande studier​

Nicklas och Jesse har läst byggprogrammet. Det konstaterar att det är tufft men givande att studera som lärling. Eleverna följer företagets arbetstider vilket innebär att killarna stigit upp strax efter fem varje morgon för att ta sig till arbetet. Ungdomarna berättar att det är krävande att studera som lärling.
- Många tror att man kan softa som lärling men då har man inte en chans. Man måste vara arbetsam, och driftig. Det är viktigt att vara social och våga fråga.
- Vi jobbar ju inte bara för att få en utbildning utan också för att visa att vi kan, att vi behövs. Oavsett om man får jobb eller inte skaffar man sig en bra utbildning och får bra kontakter.

Taktiska val​

Kajsa Hansson har fått anställning som barnskötare på Kyrkbackens förskola i Hyltebruk. Hon berättar att hon liksom killarna var trött på skolan efter högstadiet och därför valde att satsa på en utbildning på Traineegymnasiet.
- För mig var det avgörande att vi har så mycket praktik, tre veckor på företaget och en vecka på skolan. Vet man vad man vill bli så är det här perfekt. Det är krävande men man lär sig mycket mer genom att vara ute på arbetsplatsen. Men det gäller att vara taktiskt och välja ett yrke som man både tycker om och vet att det finns jobb i.

Yrkesstolthet

Klasskompisen Johan Hultman har studerat till kock på Hotell Tylösand i Halmstad. En arbetsam tid med pass från kl 11-23. Efter studenten tar han en veckas semester sen börjar allvaret, igen.
- Det är ju högsäsong nu så det är bara att bita ihop och gilla läget. Anställningen är ju egentligen bara en pappersprocedur nu. Man är glad för jobbet men man har ju varit med i tre år. Vi kan vårt jobb.

Fakta om Trainee

Att studera på Trainee Eleverna på Trainee läser ett treårigt yrkesprogram med individuell inriktning. Den största delen av utbildningen är förlagd på utvald arbetsplats där eleverna med stöd av en handledare lär sig yrket. När eleven har skolförlagd undervisning kopplas de teoretiska studierna till den yrkesinriktning eleven valt. Studietiden fördelas på två veckor företagslagdundervisning och en vecka teori på skolan. För eleverna innebär det att de förutom sitt gymnasiebetyg har tre års arbetslivserfarenhet när de går ut skolan.

Du hittar mer information om skolan via länken gymnasieskola.hylte.selänk till annan webbplats

Kontakt