Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2014-04-24

Elever från Westwood vill studera på Vildmarksgymnasiet

Besöket på Vildmarksgymnasiet i Unnaryd gav mersmak. Fyra elever från Westwood i England vill komma tillbaka och börja studera på gymnasiet i Unnaryd.

Förra veckan besökte 14 elever och två lärare från Westwood i England Vildmarksgymnasiet i Unnaryd. Målet med resan var att ge eleverna, som studerar naturvetenskap på hemmaplan, en möjlighet att uppleva friheten i den svenska naturen och prova på ett annorlunda sätt att studera. På schemat stod bland annat matlagning, fiske, och camping. Ett stort fokus lades på att besökarna fick träna på att arbeta i grupp och planera för sin vistelse i skog och mark. Sista dagarna paddlade eleverna ut för att tillbringa två nätter utomhus.

- Responsen från alla elever var oerhört positiv, de hade gärna stannat längre. Det riktigt spännande var att fyra elever utryckt önskemål om att komma tillbaka och studera på heltid, berättar Juha Rankinen, rektor på Vildmarksgymnasiet.
- En av killarna vill börja redan i höst.

Utvecklande relation

Det är friheten i naturen, studieupplägget och möjligheten att påverka sin egen utbildning som tilltalar de engelska eleverna.

- Det engelska skolsystemet är strikt. Eleverna har väldigt lite inflytande trots att de är 17 år och nästa steg är att ge sig ut i arbetslivet. Det som överraskade både våra gästande elever och lärare mest är den öppna och positiva relationen mellan våra lärare och elever. För dem är det något unikt.

Fortsatt dialog

Juha berättar att skolorna inlett en dialog om huruvida det är möjligt för eleverna från England att börja studera på gymnasiet i Unnaryd. Det finns en hel del regler som styr studier utomlands. Dessutom måste kurser och betyg synkas.

- Det är en spännande dialog. Jag kommer att åka över och prata med rektorerna där så får vi se vad som är möjligt, vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Kontakt