Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Att lära sig svenska

Att lära sig svenska är det bästa sättet att komma in i det svenska samhället och bli en del av det. För de som inte har svenska som modersmål är ett aktivt deltagande i vardags- och arbetslivet viktigt.

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare (SFI) är en utbildning för vuxna personer med annat modersmål än svenska. Genom utbildningen ska du få grundläggande kunskaper så att du kan prata svenska i vardagslivet och arbetslivet.

Eftersom det kommit många nyanlända till Hylte kommun var det under en period lång kö till SFI. Det är det inte längre. Du blir anvisad till SFI inom din etableringsplan och du ska själv registrera dig i kön. Du får sedan information om när du kan få en plats skickas till den adress där du är folkbokförd.

Språkcafé

Det finns flera aktörer som anordnar språkcafé i kommunen, bland annat Svenska kyrkan och Röda korset. Alla är välkomna till språkcaféerna och tanken är att de som är svenskspråkiga ska komma och umgås och prata med dig som är nyanländ.
Titta om det finns något språkcafé på din ort.

Språkvän

Du kan också lära dig svenska genom att ha en språkvän. En språkvän kan vara en infödd svensk eller svensk med invandrarbakgrund. Det handlar om att lära känna varandra, umgås och ha trevlig tillsammans. 
Du som har uppehållstilstånd och vill komma in i samhället genom att träffa etablerade svenskar kan få en språkvän. Genom att träffas och prata om sådant som är viktigt roligt och intressant utvecklas ditt språk. Läs mer om språkvän och ansök.

Lär dig svenska på egen hand

Länsstyrelsen har tagit fram en portal för samhällsinformation som riktar sig till dig som är ny i Sverige och vill hitta information om det svenska samhället. Nu finns det olika hjälpmedel och verktyg där du kan träna svenska själv eller med andra.
Gå in på informationssverige.se och lär dig svenska! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt