Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Hur kan jag hjälpa en flykting?

Flyktingsituationen i världen är svårare än på länge. Människor försöker ta sig från krigshärjade länder till EU för att hitta trygghet. Privatpersoner hör av sig till kommunen med frågor om hur de kan hjälpa till med anledning av de asylsökande som kommer hit. Både större och mindre insatser behövs och det finns en del olika sätt att bidra.

God man och kontaktfamilj

Kommunen har alltid ett behov av gode män, kontaktpersoner och kontaktfamiljer. Vill du bli god man är du välkommen att kontakta Överförmyndarkansliet i Halmstad, för att anmäla ditt intresse. Vill du istället bli kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem så kan du kontakta individ och familjeomsorg barn och unga i Hylte kommun. Längre ner på sidan hittar du länkar för mer information om uppdragen.

Språkcafé

Olika aktörer, bland annat Svenska kyrkan och Röda korset, anordnar språkcafé på olika platser i kommunen. Där kan du som svensk bidra med samtal, umgänge och stöttning i svenska språket.
Välkommen till språkcaféerna.

Klädcafé/Klädshop

Vid kyrkan i Hyltebruk finne ett klädcafé. Du kan lämna kläder, skor och husgeråd till pastorsexpeditionen. Sakerna säljs sedan i klädcaféet dit du också kan komma för att ta en kopp kaffe och prata med besökarna. Klädcaféet har öppet fredagar klockan 14.00-15.30 och lördagar klockan 10.00-12.00.

I Unnaryd finns ett klädcafé i den gamla apotekslokalen på Bolmenvägen 1. Det har öppet på måndagar och onsdagar klockan 13.00-17.00 och på torsdagar klockan 15.00-19.00.

Hjälp via Svenska kyrkan

Fadderverksamheten i Unnaryd söker fler faddrar och språkundervisningen i Unnaryd söker svensklärare. Kontakta Anna-Karin Samuelsson 0371-461 15 för båda uppdragen.

Invitationsdepartementet Hyltebruk

Svenska kyrkan erbjuder även något som kallas Invitationsdepartementet Hyltebruk. Bjud en främling på middag eller låt dig själv bli bjuden! Svenska kyrkan sköter kontakterna. Gå in på invitationsdepartementet.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller besök Facebooksidan: Invitationsdepartementet Hyltebruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer information.

Lämna kläder och saker till Röda Korset

Du kan lämna kläder och saker till Röda Korset i Hylte, där överskottet från försäljningen går till Röda Korsets hjälparbete.
Om du är intresserad av att hjälpa till kan du kontakta Röda korset på telefon: 0345-108 31, eller skicka e-post: socialverksamhet.hylte@redcross.se.

Kontakt