Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Språkvän i Hylte

Genom projektet språkvän vill Hylte kommun och Svenska kyrkan hjälpa till att skapa möten mellan nyanlända och etablerade kommuninvånare så att nya kontakter kan skapas.

Som ny i ett land är det viktigt att lära sig språket, men också att komma in i samhället och lära sig om det svenska vardagslivet och de traditioner som finns. Att bli språkvän är en möjlighet att möta nya människor, lära sig mer om andra kulturer, dela med sig av sina kunskaper och att få en vän för livet. Så om du vill ge en nyanländ en bra start i sitt nya hemland ska du bli språkvän.

Vad innebär det att bli språkvän?

En språkvän är en person som ställer upp som volontär och är ett stöd för en nyanländ person eller familj. Det handlar om att lära känna varandra, umgås och ha trevlig tillsammans. Samtidigt lär sig den nyanlända språket och får en länk in till det svenska samhället.

Vem kan bli språkvän?

Det krävs inga förkunskaper för att bli språkvän. Det behöver bara vara intresserad av att träffa människor från andra kulturer för ömsesidigt utbyte.

För att bli språkvän ska du vara etablerad i Hylte kommun och kunna språket. Du kan vara infödd svensk eller svensk med invandrarbakgrund. En språkvän kan vara en person eller en familj.

All kontakt är frivillig och sker på fritiden utan någon ersättning.

Vem kan få en språkvän?

Du som har uppehållstilstånd och vill komma in i samhället genom att träffa etablerade svenskar kan få en språkvän. Genom att träffas och prata om sådant som är viktigt roligt och intressant utvecklas ditt språk.

Matching

De som blir språkvänner kommer att matchas mot nyanlända så att det blir personer som kan passa tillsammans och ha liknande intressen. Den här matchningen kommer att göras av en projektledare som även kommer att delta på det första mötet. Därefter är det fritt att fortsätta träffas och man avgör själv hur länge och ofta man vill träffas.

Frågor och svar

Till din hjälp har vi sammanställt ett antal frågor och svar som kan ge dig vägledning.

Anmäl dig

Du kan göra din anmäla direkt här på webbplatsen - både du som vill bli språkvän åt en nyanländ och du som önskar att få en språkvän.

Kontakt