Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Hjälpmedel

Hjälpmedel är till för att kompensera eller mildra en funktionsnedsättning så att du minskar svårigheterna i förhållande till din omgivning det vill säga bibehålla eller öka din självständighet. Vanliga hjälpmedel är till exempel toalettstolsförhöjning, bad- och duschstolar, rollator, rullstol, trycksårsförebyggande madrasser och inkontinenshjälpmedel.

De som har rätt att skriva ut hjälpmedel är arbetsterapeut, fysioterapeut, läkare samt för vissa hjälpmedel distriktssköterska.

De vanligast förekommande hjälpmedel bekostas av kommun/Region och finns i närförråd. Hjälpmedlen är ett lån och ska återlämnas när behovet upphör.

På 1177 Vårdguiden finns Tema Hjälpmedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan läsa mer om olika hjälpmedel och hur det går till att få ett hjälpmedel.

Speciella hjälpmedel?

Har du behov av ett speciellt hjälpmedel eller vill veta om det finns något hjälpmedel för dina behov? Då kan du vända dig direkt till arbetsterapeut, fysioterapeut eller annan ordinatör. Ordinatörer finns i såväl kommun som Region.

Kontakt