Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Hälso- och sjukvård

Vid sjukdom kontaktar du i första hand din vårdcentral. Du kan också ringa sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.

Hylte kommun och Region Halland har i en överenskommelse ett delat ansvar för hälso- och sjukvården för dig som bor i Hylte kommun

Kommunens ansvar

För att få kommunal hemsjukvård och få vård och hjälp i hemmet av kommunens arbetsterapeut, sjuksköterska eller sjukgymnast måste du ha behov av hemsjukvård.

Du kan få tillgång till hemsjukvård om du inte själv eller med hjälp kan ta dig till vårdcentralen.

Har du behov av hemsjukvård? Då vänder du dig till din vårdcentral. De kontaktar sen kommunen. Det är kommunens legitimerade personal som bedömer och beslutar om du har behov av hemsjukvård.

Upphör ditt behov av hemsjukvård, kommer din fortsatta vård och behandling att ske på din vårdcentral.

Vad är hemsjukvård?

Hemsjukvård är den hälso- och sjukvård och rehabilitering/habilitering som utförs i ditt hem. Det kan exempelvis vara hjälp med mediciner och/eller träning. Det är kommunens sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och omsorgspersonal som utför hemsjukvård. Region Halland ansvarar för läkarmedverkan.

Läs mer om överenskommelsen om hemsjukvård Pdf, 406.4 kB, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om elevhälsan i kommunen.

Regionens ansvar

Region Halland ansvarar för att det finns bra sjukvård för alla, och att ge förutsättningar för en god hälsa för alla invånare i Halland. Region Halland har samma uppgifter som ett landsting och ansvarar till exempel för sjukhus, vårdcentraler och folktandvård.

Så kontaktar du vården i Halland

Vid akuta sjukdomar och skador ska du alltid ringa 112.

Du kan dygnet runt ringa sjukvårdsrådgivningen, telefonnumret är 1177. Sjukvårdsrådgivningen bedömer ditt behov av vård och hänvisar dig till rätt vårdmottagning.

När du är sjuk, lindrigt skadad eller mår psykiskt dåligt bör du i första hand kontakta din vårdcentral. Här hittar du kontaktuppgifter till alla vårdcentraler och övriga vård- och tandvårdsmottagningar i Halland. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt