Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Mat och måltider

Kommunens kostenhet ansvarar för tillagningen av lunch och kvällsmat vid samtliga kommunala äldreboenden samt distribution till hemtjänsten. I samtliga av kostenhetens kök arbetar erfarna och utbildade kockar.

Dagcentralerna på Malmagården, Sjölunda och i Unnaryd

Ytterdörrarna på äldreboendena öppnar 15 minuter innan öppning av dagcentralen och låses när serveringen stänger.

Måltidernas fördelning

Måltiderna inom äldreomsorgen planeras enligt svenska näringsrekommendationer (SNR) och energi- och näring fördelas enligt följande:

  • Frukost 15-20%
  • Lunch 25-35%
  • Kvällsmål 25-30%
  • Mellanmål (2-3 st/dag) 10-20%

Alla måltiderna tillsammans ger en fullständig täckning av dagsbehovet vad gäller energi- och näring. Detta innebär att om man endast får lunch hemlevererad, eller äter i äldreomsorgens restauranger, så ger det inte tillräckligt med mat för hela dagen, utan cirka 65% av energin och näringen ska komma från dagens övriga måltider.

Matleveranser

Om man inte klarar av att planera, köpa eller tillaga varm mat eller om det finns svårigheter att ta sig till en dagcentral kan man få mat levererad av omsorgspersonalen. Maten levereras då en gång i veckan. Leverans av mat är en behovsprövad insats. Behöver man hjälp att värma maten kan man ansöka om det också.

Kostombud

På varje äldreboende finns ett kostombud som träffas minst två gånger per år. Kostombudsträffarna är ett samarbete mellan äldreomsorgen och köken. Vid kostombudsträffarna kan frågor som rör måltiderna diskuteras. Det kan exempelvis beröra nutrition, serveringstider, måltidsmiljö och önskemål om maträtter.

Aktuell matsedel

Matsedeln för äldreomsorgens måltider planeras centralt och består oftast av traditionellt svensk husmanskost.

Kontakt