Hylte kommun logotyp

Sammanfattning av kommunfullmäktige 3 juni

Under kommunfullmäktiges sammanträde den 3 juni togs beslut kring rivning av fastighetsbyggnaderna Våcknared 1:61 och Örnabäckshult 1:184, rivning av skolbyggnaden i Rydöbruk samt Hylte kommuns inträde i kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö (SÅM)

Denna sammanfattning är endast ett utdrag ur handlingarna för sammanträdet. Vill du läsa mer om ärendena finner du handlingarna via länk ovan.

Ansvarsfrihet för gemensam
nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel för 2024

Beslut: Kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel samt enskilda ledamöter i nämnden.

Det är kommunfullmäktiges uppgift att årligen besluta om ansvarsfrihet ska beviljas eller förvägras de styrelser, nämnder, gemensamma nämnder och andra kommunala organ som bedriver kommunens verksamhet på uppdrag av kommunfullmäktige. Till grund för ansvarsprövningen ligger revisorernas granskningar och revisionsberättelser.

Ansvarsfrihet för
patientnämnden för 2024

Beslut: Kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för patientnämnden samt enskilda ledamöter i nämnden.

Det är kommunfullmäktiges uppgift att årligen besluta om ansvarsfrihet ska beviljas eller förvägras de styrelser, nämnder, gemensamma nämnder och andra kommunala organ som bedriver kommunens verksamhet på uppdrag av kommunfullmäktige. Till grund för ansvarsprövningen ligger revisorernas granskningar och revisionsberättelser.

Kostnader för rivning av Våcknared 1:61 och Örnabäckshult 1:184

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar om rivning av resterande byggnader på Örnabäckshult 1:184 samt Våcknared 1:61 till en kostnad om upptill 2 800 000 kr. Finansiering ska ske via en utökning av investeringsbudget för 2025. Kostnaden läggs på respektive fastighet med en fördelning.

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att köpa fastigheterna Våcknared 1:61 (den gamla syfabriken i Rydöbruk) och Örnabäckshult 1:184 (den tidigare butiken Wallis livs) för totalt 550 000 kronor.

Syftet med köpet är att riva de gamla byggnaderna och återställa marken. Kommunstyrelsen har redan finansierat rivningen av det så kallade Rosa Huset på fastighet Örnabäckshult 1:184, som nu är genomförd.

Nu har kommunen gått vidare och gjort klart en upphandling för att även riva de återstående byggnaderna på de två fastigheterna och se till att marken blir iordningställd.

Hantering av fastighet Rydö skola

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att riva skolbyggnaden inom fastigheten Rydö 2:61 till en kostnad om upptill 1 000 000 kr. Finansiering ska ske via en utökning av investeringsbudget för 2025. Kostnaden läggs på fastigheten.

Kommunfullmäktige beslutar att ge kultur- och folkhälsonämnden i uppdrag att föra dialog med Rydöbruks IF avseende gymnastiksal, omklädningsrum samt den tidigare förskolan inom fastigheten Rydö 2:61. I syfte att försöka hitta en överenskommelse med föreningen för att möjliggöra en fortsatt användning för föreningen av gymnastiksal med tillhörande utrymmen.

Den 17 oktober 2023 beslutade kommunfullmäktige, KF §105, att avveckla Rydöbruk skola och förskola efter vårterminen 2024. Samtidigt fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta reda på vad byggnaderna kan användas till i framtiden.

Kommunledningsförvaltningen föreslår att skolbyggnaden rivs och att kommunen startar ett arbete med att planera hur området ska kunna användas framöver. Man vill också att kultur- och folkhälsonämnden pratar med Rydöbruks IF om hur gymnastiksalen, omklädningsrummen och den tidigare förskolan kan användas.

Inträde i kommunalförbundet SÅM (Samordning Återvinning och Miljö)

Beslut: Kommunfullmäktige fattar följande beslut:

  1. Kommunfullmäktige antar bilagd förbundsordning med reglemente för kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö (SÅM).
  2. Kommunfullmäktige överlåter ansvaret för avfallsverksamheten i enlighet med förbundsordningen från och med den 1 januari 2026 (verksamhetsövergång).
  3. Kommunfullmäktige överlåter avfallsverksamhetens inventarier och tillgångar till kommunalförbundet för bokfört värde. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att verkställa och ingå erforderliga avtal för överlåtelsen.
  4. Kommunfullmäktige beslutar att såsom för egen skuld ingå solidarisk borgen för kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö (SÅM):s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp (borgenstak) om 250 mnkr jämte därpå löpande ränta och kostnader. Borgensåtagandet ska undertecknas av behöriga firmatecknare. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att ingå regressavtal med övriga medlemskommuner i kommunalförbundet.
  5. Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram och ingå erforderliga avtal och handlingar i övrigt för att verkställa verksamhetsövergången och kommunens inträde i kommunalförbundet.

Hylte kommun har beslutat att gå med i kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö (SÅM) från och med 1 januari 2026. Det är ett samarbete mellan flera kommuner (Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd) som tillsammans ansvarar för avfallshantering – till exempel hämtning av hushållssopor, slamhantering, återvinningscentraler och återvinningsstationer.

SÅM är en egen organisation och myndighet med egna regler för hur verksamheten styrs och hur beslut fattas.

De andra kommunerna som redan är med i SÅM har godkänt Hylte kommuns ansökan och nu har kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden fått i uppdrag att förbereda inför att Hylte kommun går med.

Val av ledamöter till SÅM:s direktion

Beslut: Till ordinarie ledamöter beslutar kommunfullmäktige att välja Ronny Löfquist och Stina Isaksson. Till ersättare väljs Tommy Edenholm och Anna Roos.

Val av revisor till SÅM

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att välja Gunnel Johansson som revisor till SÅM.

Nominering av ledamot till styrelsen för Lagans vattenråd

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att nominera Roger Andersson som ledamot. till styrelsen för Lagans vattenråd.

Motioner

Beslut: Kommunfullmäktige har tagit del av återredovisningen av uppdraget avseende att se över den ekonomiska frågan samt försäkringsfrågan, för att införa klassmorfar/mormor-systemet enligt skollagen och dylika regelverk. Uppdraget är därmed avslutat.

Barn- och ungdomsförvaltningen ser att skolornas resurser i första hand behöver användas till personal med rätt utbildning och behörighet. Enligt skollagen krävs det legitimerade lärare eller förskollärare för att undervisa i betygsgrundande ämnen, vilket gör att en så kallad klassmorfar/mormor inte kan utföra sådana uppgifter. Dessutom gäller kommunens försäkringar endast för personer med en formell anställning, vilket innebär att en klassmorfar/mormor utan anställning inte är försäkrad under sin tid på skolan.

Sammanfattningsvis:

  • En klassmorfar/mormor kan inte delta i undervisning som påverkar betyg, eftersom lagen kräver att det görs av legitimerade lärare.
  • En klassmorfar/mormor utan anställning är inte försäkrad av kommunen.
  • Att ha frivilliga (volontärer) i skolan är möjligt, men det kräver tid, resurser och administration – vilket förvaltningen inte har möjlighet till utifrån rådande ekonomiska läge.

Barn- och ungdomsförvaltningen påtalar dock att idén om en klassmorfar/mormor som finns i skolan som extra stöd och förebild är god. Fler vuxna i skolan kan ge barn och unga trygghet, stöd och glädje. Men att det utifrån rådande läge inte är möjligt för barn- och ungdomsförvaltningen att avsätta de resurser som krävs för att det ska vara möjligt att genomföra.

Senast uppdaterad: