Halland kraftsamlar mot välfärdsbrott

Välfärdbrottslighet är en utmaning även i Halland. Oriktiga utbetalningar från kommuner och regioner ger större inkomster till den organiserade brottsligheten än narkotikaförsäljningen. Hylte kommun tar nu ett samlat grepp i kampen mot välfärdsbrott, där samarbetet med goda grannar spelar en avgörande roll.
I denna intervju berättar Emma Gröndahl, kommunchef i Hylte kommun, om hur vi tillsammans kan stärka vårt skydd och skapa en tryggare samhällsutveckling.
– Välfärdbrottslighet är någonting vi måste öka medvetenheten om för att få en ökad förståelse för hur vi kan hantera det, och det gör vi bäst genom samverkan. Kriminella som vill använda vårt välfärdssystem på ett felaktigt sätt ser inte kommungränser och därför är det mycket bättre om vi kan hjälpas åt i de här frågorna. Tillsammans kan vi hitta metoder för att hantera dessa problem och minska välfärdsbrottsligheten.
Hur arbetar Hylte kommun för att upptäcka och förebygga välfärdsbrott?
– På många olika sätt, bland annat utifrån de bidrag vi delar ut och i samband med upphandlingar, där vi säkerställer att de leverantörer vi plockar in också har rätt förutsättningar för att kunna leverera de tjänster som vi har köpt.
Finns det utmaningar i arbetet mot välfärdsbrott?
– Det finns absolut utmaningar i arbetet mot välfärdsbrottslighet, särskilt när det kommer till hur lagstiftningarna är utformade, eftersom vi historiskt sätt i Sverige inte har arbetat systematiskt med den här typen av brott. Det handlar också om resursfrågor där man behöver se till att det finns en avtalssamordnare, kontrollfunktioner och liknande tjänster genom hela processen. Här behöver vi tänka nytt och annorlunda för att ändå hitta sätt för hur vi skulle kunna jobba mer systematiskt med välfärdsbrottslighet.
Finns det några planerade satsningar för att stärka kommunens arbete mot välfärdsbrott framöver?
– Samarbete med Goda grannar är ett sätt att jobba mer systematiskt och att ta frågan mer på allvar så att vi jobbar mer kommunövergripande med välfärdsbrottsligheten. Framöver kommer vi att jobba ännu mer fokuserat med att utbyta information, följa upp, bli mer noggranna i våra granskningar och göra mer systematiska kontroller.
Goda Grannar är vår halländska kommunsamverkan som inkluderar Laholm, Halmstad, Hylte och Falkenbergs kommuner. Läs mer om Goda Grannar här: Goda grannar blir starkare tillsammans | Hylte kommun.
Om välfärdsbrott
Välfärdsbrottslighet är väldigt brett, det är allt ifrån fusk med livsmedel, bidrag som betalas ut på oriktiga grunder till manipulerande bygglov, företag som vinner upphandlingar på grund av falska intyg eller svart arbetskraft som gör att de kan pressa priset, skenseparationer och falska folkbokföringar. Det som förenar dessa är att de alla bygger på samma princip: där det finns offentliga medel i omlopp, finns också incitament för fusk.
Senast uppdaterad: