Hylte kommun logotyp

Hylte kommun gör unik satsning på klimakteriet – stärker stöd för medarbetare

Ronja Morales Nilsson, personalchef Hylte kommun

Som en del av vår övergripande satsning på friskfaktorer tar vi nu ett viktigt steg genom att lyfta klimakteriet som en central fråga för arbetsmiljö och medarbetarhälsa. Satsningen syftar till att förbättra både arbetsvillkor och välmående för medarbetare i olika livsskeden. Genom att erbjuda konkreta verktyg och stöd hoppas vi som kommunen kunna bidra till ett mer hållbart och inkluderande arbetsliv.

Klimakteriet – en viktig del av helhetsperspektivet på hälsa
Hylte kommuns satsning på friskfaktorer bygger på ett helhetsperspektiv, där både fysisk och psykisk hälsa är i fokus. Klimakteriet har valts ut som ett prioriterat område eftersom det kan innebära särskilda utmaningar för en stor del av arbetsstyrkan. De symtom som många kvinnor upplever – såsom sömnsvårigheter, humörsvängningar och koncentrationsproblem – kan i förlängningen leda till nedsatt arbetsförmåga och ökad sjukfrånvaro.

"Vi ser klimakteriesatsningen som en naturlig del av vårt arbete med friskfaktorer", säger Ronja Morales Nilsson, personalchef. "Syftet är att kunskapshöja våra chefer för att behålla kompetens, sänka sjukfrånvaro samt öka välmående, engagemang och effektivitet."

Konkreta insatser som vi nu erbjuder innefattar bland annat föreläsningar, hälsosamtal med ergonom eller företagssköterska från Avonova samt gruppdiskussioner.

Friskfaktorer som grund för välmående
Vår satsning på friskfaktorer syftar till att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs, utvecklas och känner sig delaktiga. En central del i arbetet är att bygga en kultur där samtliga åtta friskfaktorer – väl beprövade som nycklar till hälsa och framgångsrika organisationer – finns närvarande i det dagliga arbetslivet:

Det handlar om tydliga mål, delaktighet och inflytande, stödjande ledarskap, god kommunikation, kompetensutveckling, balans mellan krav och resurser, rättvisa och transparens samt slutligen erkännande och feedback.

Genom att integrera klimakteriesatsningen i denna bredare friskfaktorsatsning vill kommunen skapa hållbara och hälsosamma arbetsmiljöer för alla medarbetare, oavsett ålder och kön.

Utmaningar i samhället
Vårt initiativ möter ett växande behov i samhället. Kvinnor mellan 45 och 60 år utgör en stor och viktig del av arbetskraften, men många upplever att de inte får det stöd de behöver under klimakteriet. Studier visar att detta kan leda till minskad arbetskapacitet, ökade sjukskrivningar och i värsta fall att kvinnor lämnar arbetslivet i förtid.

Genom att kombinera satsningar på klimakteriet med ett brett arbete kring friskfaktorer hoppas vi inte bara kunna förbättra arbetsmiljön för våra anställda, utan även bidra till minskad ohälsa och långtidssjukskrivning i ett större samhällsperspektiv.

En modell för andra arbetsgivare
Vårt arbete med friskfaktorer och klimakteriet kan bli en förebild för andra arbetsgivare i både offentlig och privat sektor. Nästa steg i satsningen blir att utveckla ledarstödet än mer där chefer får verktyg för att hantera frågor kopplade till medarbetares hälsa och livssituation.

"Vi har kikat på andra arbetsgivare där liknande initiativ fallit väl ut, men än så länge är det fortfarande ganska ovanligt att ta tag i dessa frågor, något vi vill vara en del av att ändra på. Vi ser detta som en långsiktig investering i våra medarbetare och i samhället i stort", avslutar Ronja Morales Nilsson.


Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: