Sammanfattning av kommunfullmäktige 10 december
Kommunfullmäktiges sammanträde den 10 december inleddes med prisutdelning. Hylte kommuns miljöpris, kulturpris samt ungdomsledarpris delades ut. Därefter följde beslut om Höstro, upphävning av investeringsstoppet, genomlysning av försörjningsstöd och svar på motioner.
Denna sammanfattning är endast ett utdrag ur handlingarna för sammanträdet. Vill du läsa mer om ärendena finner du handlingarna via länk ovan.
Hylte kommuns miljöpris, kulturpris och ungdomsledarpris
Varje år delar Hylte kommun ut tre priser. Förslag till pristagare lämnas in till kommunen under året och därefter beslutar samhällsbyggnadsnämnden för miljöpriset och kultur- och folkhälsonämnden för kulturpriset och ungdomsledarpriset.
Under sammanträdet tackades pristagarna för sitt engagemang i bygden med blommor och en värdecheck. Ett stort grattis till alla pristagare önskar Hylte kommun!
Kulturpriset 2024 - Magdalena Öhlander
Kulturpriset delas ut för förtjänstfullt arbete inom kulturellt eller humanitärt område.
Miljöpriset 2024 - Bolmens forskningsstation
Miljöpriset delas ut till förtjänstfullt arbete inom miljöområdet i Hylte kommun.
Ungdomsledarpriset 2024 - Jens Sentow Nielsen och Jonathan Herbertsson
Ungdomsledarpris delas ut till ungdomsledare i en förening som finns med i Hylte kommuns föreningsregister och som bedriver ungdomsverksamhet i Hylte kommun.
Höstro - Boendutredning
Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att avveckla Höstro i Långaryd
som särskilt boende samt att intagningstopp fortsatt ska gälla.
Omsorgsnämnden beslutade vid sitt möte den 14 november 2024, §88, att föreslå kommunfullmäktige att avveckla Höstro i Långaryd som särskilt boende och att intagningstopp fortsatt ska gälla samt att föreslå kommunfullmäktige att inte ställa om Höstro i Långaryd till trygghetsboende.
Initiativärende - Upphäva investeringsstoppet
Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att häva investeringsstoppet från och med 31 december 2024.
Kommunfullmäktige beslutade den 12 mars 2024, §5, om en extra budget till nämnderna för 2024. Detta genom att nyttja kommunens resultatutjämningsreserv. För att klara likviditeten under året infördes ett generellt investeringsstopp med några undantag samt ett regelverk kring hur akuta investeringar ska hanteras. Åtgärderna har fungerat väl, nämnderna håller sig inom beslutad budget för året och kommunens likviditet har stärkts. Inför kommande budgetår kommer kommunfullmäktige i november besluta om en ny budget för åren framöver. Kommunfullmäktige behöver därför häva investeringsstoppet inför 2025.
REP-uppdrag 2024 - Genomlysning av försörjningsstöd
Beslut: Kommunfullmäktige har tagit del av Genomlysning av Hylte kommuns försörjningsstöd åren 2021-2023. Uppdraget är därmed avslutat.
Kommunfullmäktige beslutade den 14 november 2023, § 121, i ärendet REP 2024-2027, att ge Kultur- och folkhälsonämnden i uppdrag att fortsätta arbetet med genomlysning av försörjningsstödet samt ta fram och fastställa en uppdragsbeskrivning för det fortsatta arbetet.
Motioner
Beslut: Kommunfullmäktige avslår motionen om flyttning av tätortsskyltar.
I motionen föreslås att ortsskyltarna på Landerydsvägen i Hyltebruk flyttas för att möjliggöra en hastighetssänkning från 70 km/h till 40 km/h. Efter granskning av ärendet konstaterar samhällsbyggnadsförvaltningen att tätbebyggt område inom Hyltebruk, inklusive Landerydsvägen, är utpekat och kartlagt på Transportstyrelsens hemsida. Gränsen för tätbebyggt område på Landerydsvägen börjar efter korsningen vid Tollsbo byväg, och det aktuella vägavsnittet ligger utanför det definierade tätbebyggda området enligt Transportstyrelsens kartläggning. Därmed äger kommunen inte rätt att fatta beslut om hastighetsbegränsningar eller flyttning av ortsskyltar på denna sträcka, då ansvaret för detta vägavsnitt ligger hos Transportstyrelsen och Trafikverket.
Svenska som språk i skolor samt förskolor i Hylte kommun
Beslut: Kommunfullmäktige avslår motionen om svenska som språk i skolor samt förskolor.
Inom samtliga förskolor och grundskolor i Hylte kommun sker undervisning och samtal på svenska förutom under vissa lektioner i grundskolan i engelska och moderna språk. Vissa elever har rätt till studiehandledning på sitt modersmål vilket säkerställer att alla elever får lika förutsättningar att förstå den undervisning som sker. På våra skolor, och förskolor satsas det mycket på tidig läs- och skrivinlärning men det är även satsningar som följer eleverna hela grundskoletiden. Hur utbildning ska bedrivas regleras i styrdokument så som skollagen, läroplanen och det är upp till rektor på förskolan och skolan att se till att det efterlevs och därför är ett beslut om en policy som föreslås inget att förorda. Forskning om flerspråkighet visar även väldigt tydligt att barn med andra modersmål än majoritetsspråket bäst lär sig majoritetsspråket om de samtidigt lär sig och bevarar sitt modersmål. Det finns inte någon grund för att införa en policy angående användandet av det svenska språket i förskolan och i grundskolan.
Utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning
Beslut: Kommunfullmäktige bifaller att-satsen.
Frågan om registerutdrag har i många år varit uppe för diskussion nationellt. Rättsläget har i vissa delar varit oklart och sannolikt kommer förtydliganden under december 2024 eller våren 2025. Justitieombudsmannen, JO, har nyligen hanterat ett fall avseende registerutdrag och samtycke. I de fall det inte finns lagstöd för en kontroll, den typ av kontroll som efterfrågas i denna motion, anser JO att det inte går att eftersöka utdrag av medarbetare som redan är i tjänst. Däremot har SKR, sakkunniga och fackliga organisationer konstaterat att det finns en möjlighet att en arbetssökande, dvs i en rekryteringsprocess, själv begär ett registerutdrag. JO har dock enbart bedömt fallet utifrån Regeringsformen och Europakommissionen och därmed inte uttalat sig avseende GDPR. Tillsynsmyndigheten för behandling av personuppgifter, Integritetsskyddsmyndigheten, har inte uttalat sig om ovanstående fall, ännu.
Senast uppdaterad: