Broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut i närtid
Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till Sveriges samtliga cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.
Från och med 18 november börjar MSB, myndigheten för samhällssskydd och beredskap, göra ett nytt utskick av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Förra gången den delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierad i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.
Minst en veckas hemberedskap
Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
Kriser av olika slag
Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor.
Små kriser
I vardagen uppstår också små kriser. Det kan till exempel vara vattenläckor som gör att dricksvattnet stängs av under tiden reparation pågår. Därför är det viktigt att ha en grundläggande hemberedskap, även för mindre kriser.
Engagemang i närområdet
Många kan känna oro inför omvärldsläget. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka beredskapen så kan man minska oron och i stället omvandla den till en konkret handling.
Läs och spara
Läs gärna broschyren på en gång, och följ råden efter hand. Spara den så att du kan läsa den senare.
Länklista
- Mer information och ladda ner broschyren digitalt på flera språk eller lyssna (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Information anpassad till barn (lilla.krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läs mer om kris och vad du ska tänka på (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läs mer om kommunens hantering vid kris (hylte.se)
Senast uppdaterad: