Hylte kommun logotyp

Sammanfattning av kommunfullmäktige 10 september

Kommunfullmäktige den 10 september 2024. Ledamöter sitter i röda biofotöljer i stora salongen på Kulturhuset Forum.

Under höstens första sammanträde beslutade kommunfullmäktige om framtidens avfallshantering i Hylte kommun med ansökan om inträde i SÅM. Därefter gick kommunfullmäktige vidare till beslut i dagsordningens motioner.

Framtidens avfallshantering Hylte kommun - Inträde i SÅM

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att Hylte kommun ska ansöka om
medlemskap i kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö (SÅM) med inträde 1 januari 2026.

Kommunstyrelsen beslutade den 24 oktober 2023, § 179, att inriktningen för Hylte kommun ska vara att bli medlem i kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö (SÅM). I förbundet ingår Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommun.

Kommunledningsförvaltningen fick i uppdrag att utreda förutsättningarna och konsekvenserna av ett medlemskap i SÅM inför att kommunfullmäktige fattar ett slutgiltigt beslut i frågan. Utredningen är slutförd och i utredningen görs bedömningen att ett inträde i SÅM innebär bättre möjligheter att bedriva effektiv renhållningsverksamhet med högre nytta för både invånare och berörda verksamheter än om kommunen fortsätter som idag.

Motioner

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att anse motionen angående busslinje väg 150 besvarad.

Hallandstrafiken är sedan 2023 inordnad som en förvaltning inom Region Halland. Region Halland tog 2024-01-23 på sig samordningsansvaret för att genomföra en utredning om busslinje mellan Falkenbergs och Hylte kommuner tillsammans med Hylte kommun och Falkenberg kommun. Underlaget ska ge parterna kunskapsunderlag inför ställningstagande om införande av en sådan busslinje. Med anledning av att både Hylte kommun och Falkenbergs kommuns ekonomi är ansträngd ska utredningen även undersöka om det finns förutsättningar för privat medfinansiering och om möjlig medfinansiering finns av EU-medel. Utredningen beräknas vara klar under 2024.

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att bifalla motionen om policy för jämställdhets- och rättighetsintegrering.

Kommunledningsförvaltningen förslår kommunfullmäktige att bifalla motionen och motiverar sitt förslag med att en policy för jämställdhets- och rättighetsintegrering skapar förutsättningar för kommunens verksamheter att arbeta systematiskt med frågorna. Det i sin tur bedöms förbättra möjligheterna för att nå de jämställdhetspolitiska målen och skapa förutsättning för kommunens hållbara utveckling.

Beslut: Kommunfullmäktige beslutar att:

  • anse första att-satsen, utreda införandet av en kommungemensam arbetsmiljöpott, besvarad
  • avslå andra att-satsen, införa en tjänst som kommungemensam rehabkoordinator
  • anse tredje att-satsen, utveckla medarbetarnas inflytande i viktiga beslut, besvarad

Beträffande införandet av en kommungemensam arbetsmiljöpott, finns ett befintligt centralt finansierat avtal med företagshälsovården Avonova där kommunens och medarbetarnas sammantagna behov ingår i årskostnaden. Avtalsmässigt finns goda möjligheter för insatser på hälso- och arbetsmiljöområdet utifrån perspektiven främja, förebygga och rehabilitera inom organisationens samtliga nivåer; individ, grupp och organisation.

Beträffande yrkandet om införandet av kommungemensam rehabkoordinator vill kommunledningsförvaltningen lyfta följande avseende pågående arbete. Rehabiliterande insatser sker i stor utsträckning via samverkan och i samarbete med personalavdelningen, enhetschefer och fackliga företrädare. Syfte är att fånga upp medarbetare på ett bra sätt och där andra aktörer kan kopplas in vid behov, däribland företagshälsovården. Tillika pågår ett välfungerande samarbete med Försäkringskassan vilket även blir naturligt utifrån myndighetens lagstadstadgade samordningsansvar. När det kommer till befintliga interna resurser finns i dagsläget en HR-strateg med det övergripande ansvarsområdet arbetsmiljö och rehabilitering.

Arbetet med att vara och uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, såväl för potentiella som för befintliga medarbetare, är ett pågående arbete i flera led. Bland annat i det strategiska arbete med strategiska kompetensförsörjningsarbete samt fokus i arbetsmiljömålen för 2024 och i kommande handlingsplaner utifrån resultaten av senaste medarbetarenkäten. Det kommer också att stärka vårt arbete avseende hur vi främjande kan säkerställa en god arbetsmiljö med hjälp av de forskningsbaserade ”friskfaktorerna”. Parallellt med andra processer ska arbetet knytas samman och integreras med en förståelse för varför medarbetare väljer att stanna respektive lämna organisationen i syfte att tillvarata medarbetarnas engagemang och vilja att utvecklas.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: