Hylte kommun logotyp

Kreativt när "Hylte 50 år" tolkas av årskurs 9 på Örnaskolan

Kreativa former och spännande alster i olika material utarbetade i olika tekniker pryder de vita väggarna i utställningshallen på Kulturhuset Forum. Eleverna har lyckats fånga kommunens orter, skolor, näringsliv, allmänna platser, föreningar, natur och besöksmål i sina verk.

I samband med att Hylte kommun firar 50 år fick årskurs 9 på Örnaskolan i uppgift att fritt tolka och förhålla sig till temat "Hylte 50 år". De fick själva bestämma material och teknik att arbeta i. Sammanlagt har det arbetats fram 48 olika alster till utställningen, både enskilt och i grupp. Alster i form av teckningar, oljemålningar, kreativa former av papperslera, kartong, trä och videos finns att titta på i Forums konsthall.

Återkommande i utställningen var alster på bruket i olika former samt den fina naturen och allmänna platser i Hylte kommun. Det syns att många av eleverna har lagt ner mycket energi på att få till ett riktigt snyggt, komiskt eller extra tankeväckande konstverk. Eleverna har även varit mycket kreativa när de har gett sina konstverk olika titlar, så som "Papprets blodiga pris", "Hyltes lycka", "Nyckeln till bra framtid", "Samma men andra", "Raggen på Q-Star", "Samspelets spänning" med flera.

- Ofta är skapandet styrt till vilket material eller vilken teknik som ska användas men här har de fått komma på en idé helt själva så länge det på något vis är kopplat till temat "Hylte 50 år". Den största utmaningen hos eleverna har varit att komma på idén till vad de ska skapa, men när de väl kommit igång så upplever jag att de flesta eleverna tycker att det har varit ett roligt projekt och jag är mycket imponerad av resultatet, säger Gustav Ivarsson som är bildlärare på Örnaskolan.

Vinnande bidrag

En vinnare utsågs av en jury på fyra personer med god kunskap om kultur och motiveringen löd: "För att på ett mycket kreativt, brett och energikrävande arbete lyckats fånga essensen av Hylte kommun, däribland kommunens orter, skola, besöksmål och näringsliv."

Det vinnande bidraget är en animerad film med titeln "Välkommen hit". Musiken i denna film är utbytt på grund av att musiken som används i originalfilmen täcks av copyright.

Tjejerna som har skapat filmen heter Antonia Baran, Sara Wahlström och Emilia Westergren. De uttrycker sig så här om sitt konstverk:

- Vi ville framhäva det som var fint i de olika samhällena och tänkte att vi skulle ta ut de viktigaste delarna och göra något kul av det. Det har tagit mycket tid och vi har arbetat med det en hel del på fritiden men det har varit väldigt roligt.

Konstnärlig kvalité

Ett diplom delades även ut till de båda elever som arbetat fram nedan konstverk, med motiveringen: "Ett mycket fint konstverk som fångar den vackra naturen i Hylte kommun."

Tavla målad av: Rebeka Beles och Donart Elshani

Mest tankeväckande konstverk

Menar skaparen att hen upplever att det är mycket skräp i Hyltebruk eller är det, som soptunnan antyder, städat i Hyltebruk. Med motiveringen "Ett väl utfört verk som skapade diskussion hos oss i juryn." tilldelas denna elev ett diplom för mest tankeväckande konstverk.

Reality of Hyltebruk, målad av Maja Aronsson

Utställningen som helhet sammanfattar vad ungdomarna har för tankar och idéer om att bo, arbeta eller besöka Hylte kommun, både i dåtid, nutid och framtid.

- Det är första gången vi gör en utställning av något vi skapar på skolan, men jag hoppas så klart att det kan bli fler gånger. Jag är mycket positiv till att ha ett fortsatt samarbete med Lars och Forum som konsthall, säger Gustav avslutningsvis.

I denna nyhet är inte alla konstverk med, men samtliga elevers konstverk kommer att hänga uppe hela sommaren. Titta in på Kulturhuset Forum när du ändå är i närheten! Det är öppet vid bio och övriga evenemang.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: