Hylte kommun logotyp

Skolval på Kompetenscentrum inför stundande EU-val

Sofia Liljeborg, valsamordnare och Johanna Andersson, ungdomssamordnare

Under fredag förmiddag fick Kompetenscentrum i Hylte besök av flera ungdomspartier för att prata om det kommande EU-valet den 9 juni. Ungdomar och vuxna fick tillfälle att prata ihop sig, gå tipspromenad och ställa frågor till partierna om vilka frågor som deras hjärta klappar lite extra för i EU-valet. Moderator under frågorna var Ungdomssamordnare Johanna Andersson.

Det stundas för EU-val! Nu är det snart bara några dagar kvar till förtidsröstningen öppnar (22 maj). I samband med årets EU-val har Björn Vesterlund och Daniel Påhlsson som är lärare på Kompetenscentrum tillsammans med Sofia Liljeborg, valsamordnare och Johanna Andersson, ungdomssamordnare anordnat en egen EU-valdag på Hylte Kompetenscentrum. På plats fick studenterna testa både sina EU-kunskaper, "rösta" och ställa frågor till flera av politikens ungdomspartier:

- Forskning visar att om unga röstar i sitt första val så ökar sannolikheten att man även röstar i kommande val. Därför är det viktigt att tidigt börja med val, valdeltagande och demokratifrågor, berättar Sofia som är valsamordnare för EU-valet i Hylte i år.

Björn Vesterlund och Daniel Påhlsson som anordnat Kompetenscentrums egna "Eu-val".

Ett eget skolval

Björn Vesterlund och Daniel Påhlsson är båda lärare på Komptenscentrum och har anordnat skolvalet tillsammans med Sofia Liljeborg och Johanna Andersson:

- EU- valet är nog det val som man är minst medveten om. Det är inte helt självklart att folk inser att det faktiskt också är ett val. Genom att uppmärksamma det här så hoppas vi få upp valdeltagandet. Det är viktigt för demokratin. Vårt valdeltagande är lite för lågt här i Hylte och det vill vi hjälpa till att ändra på, säger Daniel

- Vi är egentligen ganska bra på att gå och rösta i Sverige, i alla fall jämfört med andra länder. Vi är bra, men det kan alltid bli bättre och därför är det bra att vi uppmärksammar valet genom till exempel sådana här tillställningar, tillägger Björn.

Märker ni att ungdomar idag är mer intresserade och frågar mer kring till exempel EU-valet?

- Nja, ofta finns det ett intresse där men man behöver nog uppmärksamma det mer och tänka på nästa steg. Om man frågar dem är de intresserade av politiska frågor, men de säger kanske också att de inte är intresserade av politik. Det gäller att hitta den där kopplingen emellan ungdomen och politiken, säger Björn.

Daniel tillägger:

- Det handlar ju mycket också om vad det är för frågor. Är det frågor som ligger nära dem så hugger dem ju direkt, så intresset finns! När det däremot är frågor som inte alls har med ungdomar att göra så är det lite svårare.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: