Hylte kommun logotyp

Teater Halland besökte kommunens förskolor

Tyll, rosa, bakverk och kanske även "tankeverk" hos barnen? Det bjöd Teater Halland på när de besökte flera av kommunens förskolor nu under våren.

Teater Halland spelade i nyligen sin sista föreställning av "Tårtbagaren" på Landeryds förskola. Tidigare under våren har de även besökt andra förskolor i kommunen.

- Vi pedagoger ser det som en förmån och riktigt kul att förskolan får besök från en riktig teater! Många av barnen tyckte det var väldigt fascinerande att förskolans lokaler förvandlades till en teater. Det "dumma giftet" och "muren" som skulle rivas väckte många intressanta diskussioner i barngrupperna, berättar Susanne Klarén, förskolepedagog på Skogsgläntans förskola i Landeryd.

I föreställningen lyftes värden fram såsom gemenskap, vänskap och att stå upp för det man tror på.

Samordningen av turnén står biblioteket för, genom litteraturpedagog Sanna Svensson.

- Det är under uppväxten som en människas kulturvanor skapas och därför är det så viktigt att barn och unga får uppleva olika former av kultur under sin förskole- och skoltid. Möten med kultur utvecklar den egna kreativiteten och skapandet, utmanar tankemönster och ger möjlighet till reflektion och fördjupande samtal. För detta finns det även stöd både i barnkonventionen och i läroplanen för förskolan och skolan.

Hur har det mottagits från barn och pedagoger?

- För de små barnen är det en stor fördel att föreställningen kommer ut till förskolorna och kan spelas i den miljö där barnen är trygga. För en del barn är detta första gången de upplever teater. Efter föreställningen har barnen kunnat stanna kvar och prata en stund med skådespelarna, berättar Sanna.

Barnen och pedagogerna har på olika sätt arbetat kring teatern. Samtal, teckningar och egna teaterföreställningar är några exempel. Teater Halland har även tagit fram ett pedagogiskt material som personalen kunnat använda sig av i både för- och efterarbetet.

Teater Halland - Tårtbagaren

Vad handlar föreställningen om?

"Stadens nya tårtbagare Kokos Kanel radar upp diplomen på hyllan i bageriet och gör sig redo för sina första kunder. Nu ska de få smaka på kokostoppar med saffran, wienerbröd och kaffekringlor, choklad och kolakräms tårta, ganasch på hallon och lakrits och klassisk tårta med spetsdekor. Tårtbagaren vet vad gott smakerna kan göra med människorna, att man plötsligt vågar sådant man aldrig vågat förut. Men vem hade kunnat förutse att det skulle urarta så? Plötsligt byggs en mur, utomstående släpps inte in och bagaren tvingas lägga gift i smeten.!"

Tårtbagaren är en fantasifull och rolig historia om att våga gå sin egen väg och stå upp för det man tror på.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: