Hylte kommun logotyp

Vill du jobba som röstmottagare i valet till Europaparlamentet 2024?

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet och vi söker nu personer som vill arbeta som röstmottagare i samband med valet. Som röstmottagare på valdagen eller under förtidsröstningen bidrar du till den svenska demokratin genom att möjliggöra för väljarna i Hylte kommun att utöva sina demokratiska rättigheter - att rösta i allmänna val.

Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Alla som arbetar som röstmottagare måste genomgå en obligatorisk utbildning.

Om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare kan du anmäla ditt intresse redan nu via vår e-tjänst:

Vi söker dig som

  • har fyllt 18 år senast valdagen
  • talar god svenska
  • är stresstålig, serviceinriktad och noggrann

Språkkunskaper i andra språk är meriterande. Du behöver inte vara svensk medborgare eller folkbokförd i Hylte kommun.

Arbeta under valdagen

Som röstmottagare jobbar du enligt ett schema och ska vara beredd att börja arbeta runt klockan 07.00 på valdagen och fram till sent på kvällen. Du får raster under dagen.

I en vallokal ska det alltid vara minst tre röstmottagare samtidigt. En av dessa ska vara ordförande eller vice ordförande. De fungerar som arbetsledare.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden, hjälpa de väljare som ber om det samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Du som arbetar under valdagen får ett skattepliktigt arvode. Ersättningen är:

  • 4690 kr för ordförande
  • 4280 kr för vice ordförande
  • 3470 kr för övriga röstmottagare

Arbeta med förtidsröstning

Vi söker även dig som vill arbeta med förtidsröstning. Förtidsröstningen startar den 22 maj och pågår fram till den 9 juni.

Som röstmottagare under förtidsröstningen förväntas du vara tillgänglig både under vardagar och helger, såväl dagtid som kvällar. Förtidsröstningslokalerna är placerade på olika ställen runt om i kommunen och har olika öppettider.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster hjälpa de väljare som ber om det samt sortera och sammanställa röster.

Du som arbetar som röstmottagare under förtidsröstningen får ett skattepliktigt arvode på 210 kronor i timmen.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: