Hylte kommun logotyp

Framtidskoll på Örnaskolan

Bild: Räddningstjänsten visar utrustning för ungdomar på Örnaskolan

När man går i nionde klass är det inte alltid enkelt att veta hur man ska tänka inför framtiden. Hur söker man jobb? Vad är det ekonomiska kretsloppet för något och hur är det egentligen att arbeta inom teknik- och industribranschen? Svar på dessa frågor, och många fler, har niondeklassarna på Örnaskolan idag fått genom Framtidskoll.

Framtidskoll är en dag som samordnas av Ung företagsamhet, Hylte näringsliv och Örnaskolan. Medverkande för att utbilda och svara på våra ungdomars frågor om framtiden var Södra Hestra Sparbank, Hylte Paper, Nitator, Gnotec, Tiraholms fisk, polis, ambulans och räddningstjänst.

Dagen delades upp i fem pass där alla niondeklassare turades om att gå på de olika föreläsningarna.

Att söka jobb

Bild: Tiraholms fisk och Hylte Paper ger tips till niondeklassare om vad de kan tänka på när de ska söka sitt fösta jobb

Lovisa från Hylte Paper och Malin från Tiraholms fisk pratade om vad ungdomarna kan tänka på när de ska söka sitt första jobb. Både Hylte Paper och Tiraholms fisk anställer många sommarjobbare och är vana vid att ta emot ansökningar från unga som ska ut på sina första anställningar. Under passet fick ungdomarna flera tips om hur de kan tänka när de ska formulera sitt första CV och personliga brev, vilka egenskaper de bör fokusera på och hur de ska tänka.

Arbeta och utbilda dig inom teknik- och industribranschen

Bild: Gnotec och Nitator berättar för niondeklassare om vilka möjligheter det finns inom att jobba i industri

Safet och Michaela från Nitator och Malena från Frauenthal Gnotec berättade om vilka möjligheter som finns inom industrin. Industri är en innovativ bransch där det händer mycket, inte minst tack vare den snabba utvecklingen inom AI (artificiell intelligens). Under passet berättade de om alla olika yrken som finns inom industri och möjligheten att börja som operatör och arbeta sig uppåt hela vägen till chefsposition, om man så vill.

Ung företagsamhet

Bild: Sanna och Felicia berättar om ung företagsamhet och vad ungdomarna kan tänka på inför att de ska söka till gymnasiet

För niondeklassarna närmar sig gymnasievalet och för de som inte redan vet vad de vill gå fick de under det här passet tips om hur de kan tänka. Sanne och Felicia arbetar med ung företagsamhet och gav ungdomarna handfasta tips om vad de kan tänka på när de ska välja gymnasieprogram. De pratade också om ungt entreprenörskap och vad det kan innebära att starta och driva eget företag som ung.

Det ekonomiska kretsloppet

Bild: Malin och Johanna berättar för niondeklassare om privatekonomi

Malin och Johanna från Södra Hestra Sparbank berättade om privatekonomi. Hur man betalar räkningar, hur mycket av inkomsten som borde gå till sparande och vilket tips du kan ge din kompis om hen har svårt att betala mobilräkningen. Under passet fick ungdomarna spartips, lära sig hur man lägger en budget och vad som kan hända om man inte betalar räkningar i tid.

MBU – människan bakom uniformen

Bild: Polis, ambulans och räddningstjänsten berättar om sina yrken för niondeklassare och vad som krävs för att arbeta inom dessa yrken

Polis, ambulans och räddningstjänst berättade om vad det innebär att arbeta inom dessa livsviktiga yrken. Ungdomarna fick chans att testa på att göra HLR, prova rökdykarutrustning, sätta handklovar och ta fingeravtryck. För de ungdomar som vill veta mer och lära känna uniformspersonalen mer finns möjlighet att delta i kommande års MBU.

Läs mer om MBU

Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.