Hylte kommun logotyp

Ungdomsdebatt under internationella dagen för demokrati

Bild: Debatt mellan Hallands politiska ungdomsförbund på Forum i Hyltebruk den 15 september, den internationella dagen för demokrati

I fredags, den 15 september, var den internationella dagen för demokrati. För att uppmärksamma dagen bjöds Hallands politiska ungdomsförbund in till en debatt på Forum i Hyltebruk. Åttondeklassare från Örnaskolan och samhällselever från Kompetenscentrum samlades för att lyssna till debatten och efteråt mingla med politikerna. Syftet med dagen var att öka ungas intresse och engagemang för demokrati.

Ella, Delinda och Ellen går i åttonde klass på Örnaskolan. De tyckte att ungdomsförbunden tjafsade en del under debatten, men tycker samtidigt att det var roligt med lite action på scen. Vid frågan om det finns något som de kan ta med sig efter debatten är alla överens om att frågan om straff för den som begått en våldtäkt är viktig.

- Till exempel som våldtäkter, att det ska vara livstidsstraff på det, säger Delinda.

- Jag tycker att dagen har varit jättebra och det var mycket intressant vi fick höra, säger Ella.

Timmy, som också går i åttonde klass på Örnaskolan, tycker till skillnad från tjejerna att debatten var för lugn. Han hade velat se mer action. Trots skilda åsikter är alla ungdomar överens om att de tycker att debatten var bra och att de har lärt sig något nytt om partierna. Timmy tycker att det var extra bra att få veta hur de olika partierna ställer sig till brottslighet.

- Brottsligheten om vad alla tycker om straff och rent generellt, svarar Timmy på frågan om vad han tar med sig av debatten.

Efter debatten minglade elever med ungdomsförbunden där de kunde ställa fler frågor och ta del av partiernas politik.

Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.