Hylte kommun logotyp

Brandman på jobbet!

Bild: Brandman på jobbet-dagen 2023

Tisdagen den 5:e september var det brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kunde många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går.

Deltidsbrandmän är en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt på mindre orter utanför större städer. För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa iväg sina anställda när larmet går och självklart även frivilliga som kan tänkas ställa upp när de behövs som mest!

I Hylte kommun finns det idag ett flertalet deltidsbrandmän som till vardags arbetar med allt från undervisning till industri, men vi behöver alltid bli flera!

- Utöver arbetsgivaren så vill vi även passa att tacka alla våra deltidsbrandmäns familjer och anhöriga som också ställer upp för samhället genom att "låna ut" sin respektive. Det är en viktigt del i arbetet för att kunna göra en insats för samhället, berättar Magnus Åman, Räddningschef, Hylte kommun.

Ett stort tack vill vi rikta till alla våra deltidsbrandmän, deras familjer i kommunen samt alla arbetsgivare!

Är du intresserad av att bli deltidsbrandman? Läs mer här! Öppnas i nytt fönster.

 

Vad är brandman på jobbet-dagen?

Med en otrolig uppslutning från räddningstjänster, brandmän och huvudarbetsgivare runt om i Sverige så genomfördes den första Brandman på jobbet-dagen 2019. Mediatäckningen var mycket stor med allt från tidningsartiklar och radiosändningar till tv-inslag. På sociala medier, under hashtaggen #brandmanpåjobbet syntes brandmän på sina vardagsjobbet i alla dess former.

Bakom kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen” står Sveriges räddningstjänster genom RRB – Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor.

Ida Johansson, Drifttekniker, Borabo Återvinningscentral

- På Borabo återvinningscentral finner ni mig! Jag är tacksam för att min chef på Samhällsbyggnadsförvaltningen godkänner att jag får vara deltidsanställd på räddningstjänsten i Hylte. Att vara brandman betyder mycket för mig. Jag får visa min son vikten av att hjälpa dom som behöver det mest och tack vare min arbetsgivare är det möjligt. Tack!

Ibrahim Alkalil, Resurspedagog och fritidsledare, Elias Fries skola

- Jag älskar mitt jobb som deltidsbrandman och brinner för att hjälpa andra människor. Det är väldigt roligt att arbeta som brandman!

Martin Ståhl, Fastighetsskötare/Teknik, Hyltebostäder

- Det allra viktigaste med att vara deltidsbrandman, för mig, är också det självklara. Att få vara samhället till tjänst när olyckan är framme. Man upplever också en stor gemenskap tillsammans med mina andra kollegor som även dem brinner för att stå redo när det behövs. Varje utryckning är sig sällan lik, och då man som deltidsbrandman kommer från ett ordinarie arbete så finns det en bred kompetens som även den är mycket spännande att få ta del utav.

Thomas Ericson, Fritidspedagog/Idrottslärare, Junibackens fritidshem

- Jag tycker det är viktigt och spännande att kunna göra en insats för samhället och skapa trygghet för Hylte kommuns invånare. Jag tycker också att det är superviktigt att visa att det fungera att jobba som deltidsbrandman oavsett vem som är huvudarbetsgivare. Det fungerar i alla yrken runt om i kommunen tack vare bra kollegor på mina bägge arbetsplatser...sedan är ju Ericsons en släkt av brandmän, min morfar var brandman på 50, 60-talet och min pappa har varit brandman i många år innan han gick i pension, min bror och jag är fortfarande med.

Brorsan är numera styrkeledare ( de brandmän med de gula hjälmarna) så vi kan nästan säga att Ericsons varit brandmän i snart 100 år!

Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.