Hylte kommun logotyp

Fem Hylteungdomar testar att driva eget företag

Fem ungdomar deltog i årets upplaga av UngDrive Academy. Längst till höger i bild är Georg Larsson som var coach åt ungdomarna. På bild saknas en av deltagarna.

Det var fem drivna ungdomar från Hylte som deltog i sommarens UngDrive Academy där de fick utforma och göra verklighet av egna affärsidéer. UngDrive Academy riktar sig till åldrarna 15–19 år och genomförs på initiativ av Hylte näringsliv i samarbete med arbetsmarknadsenheten. Under fyra veckor fick ungdomarna testa på att driva egna företag med allt vad det innebär i form av marknadsföring, bokföring och försäljning.

Linnieus deltog i UngDrive Academy med sitt företag Undercover Heist.

En av deltagarna från Hylte var Linnieus, 16 år, med sitt företag Undercover Heist. Linnieus valde att göra ett eget sällskapspel att sälja. När vi ber Linnieus att beskriva upplevelsen med att vara med i UngDrive Academy så ler han stort.

- Helt fantastiskt! En bra upplevelse där jag utvecklade mig själv. Sen kan jag ta med mig saker till framtiden oavsett om jag vill driva eget eller inte.

Det spelar ingen roll vem du är

Linnieus blev tipsad av Lena Siljebo, fritidsledare på fritidsgården i Hyltebruk, att söka sig till UngDrive på grund av hans kreativitet och drivenhet. Linnieus själv kände sig tveksam till en början men lät sig övertalas, något han är glad över idag. Själv beskriver han sig som en ambitiös, social och ”hejarklacksperson” men är tydlig med att UngDrive Academy passar alla oavsett vem du är som person. Det finns inga riktlinjer om vad du måste driva för företag för att få vara med.

- Det bästa var gemenskapen, att växa tillsammans och att lära sig bemöta kunder, berättar Linnieus.

Fullmatad kick-off vecka

UngDrive Academy startar med en kick-off vecka där länets deltagare samlas för att lära sig utforma en affärsidé, marknadsföring, försäljning, ekonomi, bokföring och regler. Sista dagen tillägnas drömmar och mål inför de kommande veckorna och framtiden. Linnieus beskriver veckan som inspirerande och att han fick ett positivt mindset inför att driva sitt företag. Under hela tiden har ungdomarna stöd från coacher. Georg Larsson från Torup är själv företagare och driver TPF Service. Han deltog som coach åt ungdomarna i deras företagande.

- Det var väldigt drivna ungdomar och jag fanns till hands som deras högra hand och stöd, säger Georg.

Efter en kunskapsladdad vecka fick ungdomarna, med stöd av sina coacher och varandra, driva vidare företagen på egen hand. Den 11 juli möttes de flesta igen på Hallarna i Halmstad för att visa upp och sälja sina produkter. Avslutningsvis samlades alla deltagare och coacher för en mässa den 21 juli.

Framtiden som egenföretagare

Linnieus har precis börjar teaterlinjen på Sturegymnqasiet i Halmstad. Än vet han inte om han kommer att driva eget företag i framtiden, men tack vare UngDrive Academy finns egenföretagare ändå med på listan av möjliga framtidsdrömmar. Han berättar att han har växt som person och fått med sig mycket kunskap han kommer att ha nytta av oavsett om han driver eget företag eller inte i framtiden.

Fler upplevelser från UngDrive Academy 2023

Jasmine, 17 år
Nyckelringar och väskor av makramé

- Det är verkligen det bästa jag har gjort någonsin. Att få chansen att göra en sådan stor personlig utvecklig är bara något fantastiskt. Jag började att sälja nyckelringar av makramé men jag slutade med att sälja väskor som var gjorda av makramé. Så här är jag bara två månader senare, mycket mer erfarenhet och vuxit väldigt mycket som person.

Hoda, 16 år
Ekologiska doftljus med återvunna material

- Av UngDrive och coacherna har jag lärt mig jättemycket. Framförallt att våga. Jag hade aldrig tänkt mig att gå fram och fråga människor jag inte känner om de skulle köpa mina ljus. Innan UngDrive tänkte jag mig att bara sälja online men efter kickoffveckan var jag ett helt annan person, ville jättegärna gå ut och fråga människor. Fick väldigt mycket information från coacherna och deras erfarenheter.

Linus, 16 år
Begagnade golfprodukter

- Jag drev ett företag med en kompis där vi sålde begagnade golfprodukter. Vi tjänade ca 2000 kronor var och efter detta har jag fortsatt själv och tjänat strax över 10 000 kronor sedan den 21 juli. Lärde mig att man måste vara aktiv med jobbandet och våga ta risker.

Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.