Hylte kommun logotyp

Centrumsskolans nyrenoverade lokaler invigda

Måndagen den 15 maj invigdes Centrumskolans efterlängtade och nyrenoverade lokaler på Solgatan 2. Här möter vi hemtrevliga, inbjudande lokaler med massor av skratt och hoppfulla framtidsplaner. Renoveringen har varit mycket efterlängtad från både elever, lärare och rektorer.

- Vi hoppas kunna skapa en trygg oas för våra elever. De nya lokalerna är anpassade för att eleven ska få det lugnt och kunna känna studiero. Vi eftersträvar en mer hemtrevlig känsla än den traditionella skolmiljön och det tycker jag att vi verkligen lyckats med, berättar Marie Lövkvist, rektor för Centrumskolan.

När vi träder in i Centrumskolans nyrenoverade lokaler möts vi av inbjudande små soffgrupper, ombonade gardiner och stora fönsterpartier som släpper in solljuset. Utanför finns det möjlighet till avslappning eller fika i solen. Målet med de nyrenoverade lokalerna är att skapa en lugn oas med tid till reflektion.

Eleverna har till exempel fått välja ut varsin personlig fåtölj till ett studierum för att kunna skapa ”sin egen plats”. Tanken med stolarna är att eleverna ska ha en lugn plats att kunna dra sig tillbaka till. Genom att ha en egen privat fåtölj i sitt studierum har de en trygg punkt där de kan få tid till att varva ner. Varje elev har även omsorgsfullt inrett i sitt egna studierum.

Studierummen ligger utplacerade på flera platser i lokalen, några har en dörr att stänga om sig, andra inte.

- Det beror lite på vad eleverna känner att de behöver. Vill de kunna stänga om sig så har vi rum med dörr, annars är de andra rummen avskärmade med ljuddämpande väggar.

Även om eleverna har egna studierum så går mycket av undervisningen på Centrumskolan ut på att skapa relationer både elever emellan, men också mellan elev och lärare. Det ger en trygghet för elever som tidigare kanske haft svårt att finna studiero i en större klass. Marie berättar mer:

- Vi vill att eleverna ska känna att det är nära till oss och bygga relationer med varandra är något vi prioriterar högt. Vi äter till exempel frukost tillsammans varje dag. En gång i veckan kommer också kuratorn hit så vi kan lyfta viktiga frågor som händer i omvärlden.

Under invigningen möter vi flera tidigare elever samt föräldrar som har haft sina ungdomar i Centrumskolan. Maria Gorosabel är mamma till två barn där Centrumskolan varit till stor hjälp.

- Jag tycker att vi har en jättefin kontakt med lärarna på Centrumskolan, det finns inga knussler utan det är bara att ringa om det är något. Det är något som jag uppskattar väldigt mycket med den här skolan, den nära relationen. Min son har fått stor hjälp från Centrumskolan och går nu ut sitt första år på gymnasiet till sommaren, det trodde vi inte var möjligt innan. Nu har han också en praktikplats som han stormtrivs på!

Angelina Gorosabel i sitt studierum på Centrumskolan.

Marias dotter Angelina går för nuvarande på Centrumskolan och är positiv till de nyrenoverade lokalerna. Hon har redan inrett sitt rum med flera bilder på sitt stora intresse, djur. I framtiden drömmer hon om att studera till veterinär.

- Jag har fått mycket hjälp med att höja mina betyg för att kunna läsa vidare till veterinär om några år. Jag började på Centrumskolan för två år sedan och det har gjort stor skillnad för mina studier då jag behöver mer lugn och ro. Här är det dessutom enklare att få hjälp och prata med lärarna.

På Centrumskolan finns det idag plats för 12 ungdomar, i personalen finns rektor Marie Lövkvist, lärare, socialpedagoger och elevassistenter. Därtill samarbetar Centrumskolan med Örnaskolans skolsköterska och kurator.

- Tanken med Centrumskolan är att vi ska vara ett stöd för de elever som behöver lite extra hjälp. Vi jobbar enligt ”gummibandstänket” där vi stöttar upp när eleven behöver det, med ett nära samarbete med lärarna. Målet är att ungdomarna ska kunna skolas tillbaka i den gamla klassen med ett steg eller ämne i taget, berättar Marie.

Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.