Hylte kommun logotyp

Uppdatering angående vattnet i Unnaryd - kan ge milda mag- och tarmproblem

Vi har nu fått svar från Miljömedicin Syd att koncentrationen av kaliumpermanganat som funnits i vattnet i Unnaryd är låg. Förtäring kan ge milda mag- och tarmproblem.

Koncentrationen i vattnet är 6,7 mg kaliumpermanganat per liter vatten. På tre liter vatten blir det totalt 20 mg kaliumpermanganat. För att ämnet ska ge allvarligare symptom behöver förtäringen uppgå till 100 mg per kilo kroppsvikt. En person på 50 kg behöver få i sig 5000 mg kaliumpermanganat för att det ska ge allvarligare symptom. Därför bedöms koncentrationen som låg.

Vattnet är igång igen, men observera att vattnet endast får användas för att spola i toaletten. Innan vattnet är säkert att dricka och använda som vanligt behöver provtagning genomföras. Provtagningen beräknas vara klar senast på onsdag 9 november.

Vattentankar finns utplacerade på tre platser i Unnaryd. Vid skola, marknadsplatsen och Bäckgatan 14. Personal från gata- och parkenheten kommer att finnas på plats till och med klockan 20.00 ikväll och under natten ronderar styrkeledaren för att fylla på vatten vid behov och säkerställa god tillgång. Vattentankarna kommer att finnas kvar på plats fram tills dess att vattnet är påslaget och provtagningen är klar.

Se karta över var vattentankarna är utplacerade här.

Information från Giftinformationscentralen

  • Om du har druckit eller varit i kontakt med vattnet i Unnaryd men inte känner av något behöver du inte oroa dig.
  • Men om du är starkt illamående eller kräks ska du kontakta vården.
  • Har du fått vatten i ögonen och det svider? Eller på huden och det rodnar eller känns på annat sätt? Skölj i rent vatten (ej från kranen) eller ren koksaltslösning. Om problemet kvarstår, kontakta vården.
Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.