Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Hur är det att arbeta som socialsekreterare?

Marina Thorsén på sitt kontor

Marina Thorsén älskar sitt arbete och är stolt över att jobba i Hylte kommun.

I fyra år har Marina Thorsén arbetat som socialsekreterare med inriktning missbruk och våld i nära relationer. Det är till Marina anhöriga, arbetsgivare eller andra myndigheter ringer för att göra en orosanmälan när en vuxen fastnat i ett missbruk. Därefter tar Marina över, bjuder in till samtal och samordnar samhällets resurser kring den som behöver stöd.

– Jag tror att de människor som lever med ett missbruk och kommer till oss har en vilja och förmåga att förändras. Vi måste möta dem där de är och arbeta tillsammans. Ofta vill deras anhöriga, förståeligt nog, mycket mer än vad de själva vill, kan eller orkar med just då. Det gäller att inte glömma bort den det gäller när alla runt omkring börjar leta efter lösningar.

Enklare samarbeten i mindre kommun

Det är den lilla kommunens fördelar som får Marina att pendla 45 minuter till och från arbetet varje dag. Samarbetet med kollegorna inom omsorgen och representanter från öppenvården, kriminalvården, psykiatrin, försäkringskassan med flera är betydligt enklare i en mindre kommun och snabbar upp processen kring den enskilde.

– Jag hör ofta hur tungrott det är i större organisationer. Det är enkelt för oss att sätta oss ned tillsammans eller att ta upp telefonen och ringa, ibland kan jag skicka klienten vidare samma dag. Närheten gör att det är enklare att jobba, det går snabbare och blir ofta bättre, det är en jättefördel.

Empati, lyhördhet och flexibiltet viktiga egenskaper

Marinas arbetsdagar är fyllda av möten med klienter och anhöriga, besök på behandlingshem och stunder på det egna kontoret när utredningar ska skrivas och förslag till beslut arbetas fram. Friheten och ansvaret är stort. I bagaget har Marina en sociologiutbildning. Utöver yrkeskompetensen är empati, lyhördhet och en flexibel inställning viktiga egenskaper i yrkesrollen.

– Många säger att jag har ett tungt yrke, jag upplever det inte så. Jag är nog också ganska lugn som person. Jag stressar inte upp mig när det händer akuta saker, det gör kanske att man orkar bättre.

– Jag älskar verkligen mitt arbete och jag är stolt över att jobba i kommunen. När dagen är slut försöker jag att inte ta arbetet med mig hem. Vi har en socialjour som vi lämnar över till och det är inte mycket jag kan göra hemifrån.

Lediga jobb i Hylte kommun.

Kontakt