Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Hur är arbetet som extern utbildare och insatsledare vid utryckningar?

Erik Lindqvist jobbar som utbildare och insatsledare i Hylte kommun.

Erik Lindqvist började som deltidsbrandman men jobbar heltid sedan 2009.

Erik, vad innebär ditt arbete?
- Jag håller externa utbildningar om brandskydd och första hjälpen på företag och skolor, jag utbildar även kommunanställd personal. Jag är även operativt insatsledare vilket innebär att jag leder räddningsinsatsen vid olyckor.

Hur ser en vanlig dag ut?
- Jag planerar och håller i olika utbildningar. Det är viktigt att våra kommuninvånare vet hur man förebygger och undviker olyckor men även hur man agerar om olyckan skulle vara framme.

Hur kom det sig att du valde det här yrket?
- Efter lumpen kände jag mig rastlös, jag jobbade som badmästare på Örnahallen men ville göra något mer. Min farmor såg att kommunen sökte deltidare, så jag hoppade på och det var ju roligt, så jag fortsatte på den banan. Jag började som deltidsbrandman hösten 2001 och jobbar heltid sedan våren 2009.

Blev det som du trodde?
- Jo det stämde hyfsat. Men yrket är ju mycket mer än att släcka bränder inte minst på larmfronten med boskap som fastnat, trafikolyckor och sedan ett antal år tillbaka IVPA (i väntan på ambulans). Sedan tillkommer ju återställning som kan ta minst lika lång tid som att släcka till exempel en brand.

Vad är det bästa med jobbet?
- Bra arbetskamrater helt klart.

Kontakt