Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Hur är det att arbeta som deltidsbrandman?

Daniel Söderberg arbetar som deltidsbrandman i Hyltebruk.

Daniel Söderberg jobbar som deltidsbrandman var fjärde vecka i Hyltebruk.

För att få arbetet att fungera på räddningstjänsten krävs det att enskilda individer ställer upp som deltidsbrandmän. En deltidsbrandman har en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga man är bara brandman när det är larm. Det innebär att man har tillåtelse från sin ordinarie arbetsgivare att åka iväg på larm när man har beredskap. 1994 var året då Daniel Söderberg valde att ansluta sig till Räddningstjänsten i Hyltebruk och det har han inte ångrat.

– Då, -94 när jag började tillhörde jag den yngre skaran och man umgicks med de äldre ”gubbarna”. Nu tillhör jag ”gubbarna” och umgås med de yngre grabbarna.

Gemenskapen med kollegorna nämner Daniel som det som är roligast med jobbet, men även att få hjälpa människor i nöd.

– Ta exempelvis en flicka som sett sin häst gå ner sig i ett dike, hon blir rackarns glad när vi kan hjälpa henne få loss den. Man kan säga att leendet går hela vägen upp till ögonen.

Måste vara på stationen inom fem minuter

Som deltidsbrandman har Daniel till vardags sitt vanliga jobb som Arbetsmiljötekniker på Stora Enso och varfjärde vecka har han beredskap som det kallas. Det betyder att Daniel snabbt måste lämna jobbet för att ta sig till räddningstjänsten. Han har fem minuter på sig tills att han måste infinna sig på brandstationen.

– De veckorna jag har beredskap, måste jag planera min dag lite annorlunda. Jag kan till exempel inte gå eller cykla till jobbet utan måste ha min bil tillgänglig.

Även på jobbet måste det planeras in så att han snabbt kan ta sig till stationen.

– För det är ju så, att oavsett vad jag gör måste jag kunna släppa allt jag har för händerna och prioritera ett eventuellt inkommande larm.

Få mer information om att jobba som deltidsbrandman på blideltidsbrandman.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lediag jobb i Hylte kommun.

Kontakt