Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Talböcker - för dig med läsnedsättning

Att ha en läsnedsättning betyder att man har svårt att läsa tryckta böcker. Vem som får låna talböcker är bestämt i Upphovsrättslagen.

Har du läsnedsättning som beror på följande funktionshinder har du rätt att låna talböcker:   

  • synskada   
  • läs- och skrivsvårigheter        
  • rörelsehinder      
  • afasi 
  • utvecklingsstörning    
  • tillfälligt läshandikapp (på grund av sjukdom)         
  • hörselskada (för hörselträning).

Det räknas inte som läsnedsättning om en person har svårt att läsa böcker på svenska men kan läsa obehindrat på sitt eget modersmål. Men om man har svårt att läsa tryckta böcker på sitt eget modersmål har man rätt att låna talböcker både på sitt eget modersmål och på svenska. Du kan läsa mer om läs  skrivsvårigheter på Dyslexiförbundet FMLS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur blir jag talbokslåntagare?

Du kan gå till biblioteket och tala om för personalen att du har svårt att läsa vanliga tryckta böcker på grund av läsnedsättning. Då registreras du som talbokslåntagare på biblioteket.

Du behöver inte visa intyg eller tala om vilket funktionshinder du har som orsakar läsnedsättning. När du är registrerad som talbokslåntagare har du rätt att låna hem talböcker.

Talböcker via biblioteket

Hylte folkbibliotek har ett stort utbud av talböcker på CD. Saknar du något? Biblioteket har tillgång till Legimus-katalogens över 100 000 talböcker och punktskriftsböcker. Lämna dina önskemål till bibliotekspersonalen. Här kan du söka i Legimus-katalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nu finns även möjlighet för dig som talbokslåntagare att själv ladda ner talböcker till din dator, surfplatta eller mobil. Denna tjänst heter "Egen nedladdning". Läs mer om denna tjänst på sidan "Egen nedladdning av talböcker".

Biblioteket har också kombinerat material. Det är en vanlig tryckt bok med en Daisy-talbok. Kombinerat material kan vara bra för att träna upp sin läsförmåga. Du hittar det på bibliotekets Äppelhylla Öppnas i nytt fönster..

Vill du veta mer om talböcker? Fråga bibliotekspersonalen eller läs på MTM.s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt