Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Hallands starka kvinnor: När kvinnorna tog plats i politiken - utställning, teater, föredrag och berättarkväll!

En utställning om rösträtt, kvinnor och demokrati, visas på Hylte bibliotek 11 oktober - 4 november på Hylte folkbibliotek

Hallands starka kvinnor berättar om halländsk historia tiden före och efter att den kvinnliga rösträtten genomfördes. I en besvärlig historisk tid gjorde många modiga kvinnor skillnad – därav namnet Hallands starka kvinnor. Utställningen finns även i digital form på www.hbf.se/hallands-starka-kvinnor/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måndag 11/10 Invigning av utställningen

Invigningstalare Anna Roos
Musiker från kulturskolan under ledning av Lena Carlberg Nielsen. Kom gärna i tidstypiska kläder. Inne på Hylte biblioteket visas demokratiutställningen och Teatern 1918 av Kinnareds stadsteater. Regi Bengt Svensson

Måndag 11 oktober 17:30-19:00
Plats: Gamla hallens trappa mitt emot kommunhuset. kl 17:30 - 19:00

Söndag 17/10 Samma don - en tvåmansföreställning

Det är sommarkväll i nådens år 1918. Herr Gustav Klingelman förbereder ett viktigt sammanträde med tebjudning i sitt högreståndshem, som för tillfället är rysligt stökigt. En skurmadam kommer från förmedlingen för att städa upp. Då upptäcker Gustav att han saknar en sista namnpåskrift till sin petition mot kvinnlig rösträtt. Petitionen ska vara kommittén till handa snarast och ingen finns att tillgå. I sin desperation får Gustav en idé om hur både han själv och den lägre klassen kan bli nöjda: Han ger skurmadamen ett rumsrent och mycket tilltalande förslag på hur hon kan göra sin röst hörd.

”Samma Don” är en tvåmansföreställning i en akt skriven av Frigga Carlberg från Falkenberg, en av förgrundsfigurerna för kvinnlig rösträtt under åren fram till 1921, då rösträtten blev allmän och livet förändrades till det bättre för miljontals svenska kvinnor. I år firar vi 100 år av demokrati vilket gör pjäsen aktuell på nytt. Missa inte detta tidsdokument baserat på Frigga Carlbergs historiska pjäs och texter i bearbetning av Kjell-Åke Rinnarv, Kerstin Hultin och Anette Sundqvist. I rollerna: Herr Gustav Klingenmann – Kjell-Åke Rinnarv, Fru Lovisa Andersson-Anette Sundqvist, Kulida & Teaterkyssen.

Söndag 17 oktober 14:00
Plats: Hylte bibliotek
Anmälan: Boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söndag 24/10 Föredrag: Starka röster - Kvinnors rösträtt

Föredrag om fränkorna hålls av Anna-Lena Nilsson länsarkivarie vid Hallands kulturhistoriska museum och redaktör för boken ”Starka röster i Varberg,” som är årets hembygdsbok i Halland 2021.

Söndag 24 oktober 14:00
Plats: Hylte bibliotek
Anmälan: Boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats.

Söndag 31/10 Berättarträff : Släktingar till starka kvinnor i Hylte kommun minns och berättar.

Kom och dela med dig av dina berättelser från 1900-talets demokrati- och rösträttskamp
Söndag 31 oktober 14:00
Plats: Hylte Biblioteket
Anmälan: Boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fri entré - men vi har ett begränsat antal platser så boka din plats

Hallands starka kvinnor är producerad av Halländska hembygdsrörelsen och Hallands bildningsförbund med stöd av Region Halland/Kultur i Halland.I samarbete med biblioteken i Hylte kommun.

Kontakt