Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Läsfrämjande verksamhet för barn & unga

Bokgåvor De små barnens bok och Var är tårtan?

Bokgåvor

Alla 10-månaders bebisar får en bokgåva från biblioteket, som delas ut på BVC. Boken heter De små barnens bok och är en samling med sånger, ramsor, sagor, fingerlekar och med massor av fina illustrationer. Även 6-åringarna får en bokgåva, se nedan.

Förskolor

De förskolor i kommunen, som saknar bibliotek på orten får en boklåda utsänd en gång per månad. Givetvis finns möjligheten för samtliga kommunens förskolor att få hjälp att hitta böcker kring ett särskilt tema eller område.

Förskoleklass

Alla kommunens 6-åringar bjuds in till biblioteket 3-4 gånger/termin. Vi tycker att det är viktigt att barnen lär sig att de är välkomna till biblioteket och att det är kul att låna och läsa böcker. Barnen får ett eget lånekort, lär sig lite bibliotekskunskap och har sagostund. Vid det sista tillfället delar vi ut en bokgåva, titeln varierar från år till år.

Bokprat

Kommunens skolklasser erbjuds bokprat varje termin. Antingen kommer klassen till biblioteket eller så åker vi ut till kommunens småskolor. Vi erbjuder även digitala bokprat. Litteraturpedagogen berättar om ett antal böcker, som barnen sedan erbjuds att låna. Tanken är att väcka barnens läslust och hjälpa dem att hitta en bok på rätt nivå.

Sommarboken

Det är viktigt att framför allt yngre skolbarn underhåller sin läsning under sommaren, så att de inte tappar läsförmåga under ledigheten. Biblioteket uppmuntrar barn och vuxna till läsning genom att erbjuda Sommarboken. Deltagarna läser tio valfria böcker, talböcker eller ljudböcker och belönas med en bokgåva samt deltar i utlottningen av biobiljetter.

Läs mer om Sommarboken här!

Kontakt