Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Kulturarrangemang för barn och unga

kulturarrangemang 2020 barn och unga

Varje termin anordnar Hylte folkbibliotek kulturarrangemang för barn och unga, både på vardagar och familjeföreställningar på lördagar kl 14.00.
Fri entré till alla arrangemang !

Våren 2022


Lördag 5/2 Familjeföreställning: Svempas nappar för 3-6 år

Svempas nappar är en barnkomedi med hög igenkänningsfaktor för 3-6 åringar och deras vuxna. En mat-kabaret om bebbe, pappor, korvar och nappar. Om kärlek, vardag, upprepning och förtröstan. Om småbarnsårens kärleksfulla men kravfyllda bebis-service. Två människor möts, förälskar sig och bygger bo. Ett plus ett blir tre och snart har de en gosig Svempa hos sig. Livet som förut hade ordning och reda blir nu stökigt och styrs av en gullig, men ack så dominant liten bebisdiktator. Svempa vill ha mycket av allt. Likt en ballong sväller han både i egot och i fysiken, för att till sist segla bort över takåsarna. Men går det kanske att sticka hål på matvraket?

Med hjälp av fysisk humor och dockor gestaltas Svempas nappar, ett samarbete mellan Teater Tre och Py Huss-Wallin. Py är regissör för produktionen. Hon är utbildad på konsthögskolan Valand och Stockholms Dramatiska Högskola och strävar i sitt arbete efter att korsbefrukta bildkonst med teater. Fritt inspirerat efter Svempa vill ha många nappar, av Barbro Lindgren.

Lördag 5 februari kl 14:00
Plats: Forum Hyltebruk
Ålder: 3-6 år, familjeföreställning

Fri entré men begränsat antal platser, boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tisdag 15/2 Klangljus (musikföreställning för de minsta)

En stillsam och rogivande konsert för de allra minsta barnen. Ann-Louise Liljedahl spelar det unika och harmoniska instrumentet hang, samtidigt som ett långsamt ljusspel projiceras på väggar eller golv. Här kan bebisarna krypa fritt på mjukt underlag och bara vara i de mjuka sköna klangerna från hangen. Samtidigt kan föräldrar sitta på golvet och få en skön avstressande stund tillsammans med sitt barn.

Tisdagen den 15 februari kl. 10:00
Plats: Hylte bibliotek, Hörsalen
Ålder: 0-1 år

Fri entré men begränsat antal platser, boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Buskul med programmering (workshop)

Datum och plats:
Måndagen den 21 februari Hyltebruks bibliotek
Tisdagen den 22 februari Unnaryds bibliotek
Onsdagen den 23 februari Torups bibliotek

Tid: kl. 15:30-16:30 eller 17:00-18:00. (Workshopen håller på i en timme.)

Ålder: 8-13 år

Med sagans kraft lär vi ut grunderna i programmering för barn (och deras föräldrar). Vi börjar med tänket kring programmering genom rörelse och instruktioner. Därefter kommer vi att använda programmet Kojo för att skriva vår alldeles egna programmeringskod på datorer som finns på plats. För den som vill lära sig mer går det bra att ladda ned Kojo och fortsätta hemma efteråt. Inga Ingenjör föddes i Lund år 2014 och har sedan dess inspirerat tusentals barn till teknik och naturvetenskap.

Handledare är Andrea Pettersson, ingenjör och författare till böckerna "Inga och Leo löser allt" samt "Inga och Leo programmerar". Böckerna finns att låna i samband med workshoparna.

Anmälan via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Torsdag 24/2 Ull för våra sinnen - workshop

Vi pratar och arbetar med ull och använder alla våra sinnen. Vi börjar med att dricka en slurk ”lammull” och tillsammans prata vi om vad man kan göra med fårull. Vi tittar på olika ullsorter, bilder på fårraser och provar att karda. Programmet skräddarsys efter önskemål, behov och förutsättningar.

Vi tovar med fötterna. Varmt vatten och såpa i en balja. Vi utgår från ett färdigt kardflor som vi lägger i baljan och tovar med hjälp av fötterna.

Katrina Segerbrand arbetar som stickdesigner med utbildning från Högskolan för Design och konsthantverk i Göteborg och Textilhögskolan i Borås.

Torsdagen den 24 februari kl. 15:00-16:00
Plats: biblioteket Hyltebruk
Ålder: 3-5 år
Anmälan via denna länk: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Lördag 5/3 Familjeföreställning: Hur gick det sen…? Muminföreställning

Mumintrollet är på väg hem till sin mamma med en kanna mjölk. På vägen träffar han Mymlan som är ledsen och gråter. Hennes lillasyster My är nämligen försvunnen. Tillsammans ger de sig ut för att hitta henne. De behöver ta sig fram på en okänd väg i ett föränderligt landskap. Då behövs både mod, nyfikenhet och vänskap!

Lördagen den 5 mars kl. 14:00
Ålder: från 4 år (familjeföreställning)
Plats: Forum, Hyltebruk

Fri entré men begränsat antal platser,Boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lördag 9/4 Författarbesök med Johan Anderblad

Författaren och programledaren Johan Anderblad kommer till Hylte med sin interaktiva lilla "show" om fordon som tutar och blinkar! Med hjälp av bildprojektor och aktivitetsbilder samtalar han med barn och familjer om allt som rör text, bild, brandbilar och polisbilar. Och såklart svarar på frågor om alla TV-program jag varit med i på SVT. Allt från Bolibompa till Johans fordon.

Lördagen den 9 april kl. 14:00
Ålder: ca 3-8 år
Plats: Forum, Hyltebruk

Fri entré men begränsat antal platser, boka din plats via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


”Vad tänker ni på?” – Workshop i filmskapande

Datum: måndagen den 11 och tisdagen den 12 april
Tid: kl. 13.00-16.00
Ålder: 8-12 år
Plats: Hylte bibliotek

Vad tänker ni på? Tillsammans undersöker vi ett tema som vi kommer överens om innan programmets start. Kanske finns det något ämne som ni vill fördjupa er i och undersöka vidare? Vi jobbar i små grupper och i slutet har vi färdiga filmer att visa för varandra på stor skärm/duk. Vi jobbar i steg med det som finns runtomkring i vår egen närmiljö.

Workshopen stimulerar det associativa tänkandet, det egna skapandet och vi känner på filmens olika berättarkomponenter. Det blir också en övning i samarbete, att lyssna in varandra och att reflektera över det egna arbetet.

Anmälan via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Familjeaktivitet vid sagopromenaden på Örnvallen

Datum: lördagen den 7 maj
Tid: kl. 14:00
Ålder: ca 0-8 år

Mer information kommer längre fram. Håll utkik på Hyltebibliotekens hemsida eller i våra sociala medier.

Tillgänglighet på Hylte folkbibliotek


Biblioteket i Hyltebruk finns på andra våningen, från entreplan finns hiss upp till andra våningen där biblioteket och Hörsalen finns. Här finns även tillgänglighetsanpassad toalett. I Hörsalen där många arrangemang hålls finns hörslinga installerad.

Kontakt