Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Vid olycka

I en akut nödsituation ringer du nödnumret 112, oavsett var du befinner dig i landet. Om du laddar ner appen SOS Alarm till din mobiltelefon och ringer genom den så delas din position automatiskt. Nödnumret ska bara användas vid akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom eller miljö. Om du ringer i onödan kan det innebära att den som verkligen behöver hjälp inte får det i tid. Att medvetet ringa och missbruka nödnumret 112 är brottsligt.

Att ringa nödnumret 112

När du väl ringer måste du vara beredd på att svara på frågor från larmoperatören om vad som har hänt:

  • Vad har hänt?
  • Var har händelsen inträffat?
Stanna sedan på platsen för att ge mer information när hjälpen kommer.

Det här händer när du ringer 112

Läs och lär dig mer om vad som händer när du ringer 112 genom SOS Alarm. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips – ladda ner 112-appen

Med 112-appen får du snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Du kan också automatiskt skicka din position till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att snabbt komma fram till rätt plats.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play.

Avspärrning vid trafikolycka

Vid trafikolyckor är det ofta nödvändigt för räddningstjänsten att spärra av vägen helt eller delvis för att kunna arbeta effektivt och på ett säkert sätt.

Vid trafikolyckor är den högsta prioriteringen för räddningstjänstens personal att säkra olycksplatsen, vilket bland annat innebär att se till att andra trafikanter inte orsakar nya trafikolyckor eller förvärrar den aktuella trafikolyckan.

Tresidigt vägmärke med texten "Olycka"

För att skapa en säker miljö för både räddningstjänstens personal och för eventuella skadade ställer räddningstjänsten ut tresidiga vägmärken med texten "Olycka". Dessa skyltar kompletteras oftast med en lampa som visar blinkande gult eller fast rött sken.

  • När lampan har ett fast rött sken innebär det att man ska stanna vid skylten.
  • Har lampan ett blinkande gult sken innebär det att det finns hinder på vägen, till exempel räddningspersonal, räddningstjänstens fordon, räddningsmateriel och dylikt. Var försiktig, kör långsamt!

Inga anslag

Kontakt