Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Värmebölja och torka

Värmebölja används vanligen som begrepp för en längre period med högra dagstemperaturer och med det förändrade klimatet är det något som kan komma att inträffa betydligt oftare i Sverige i framtiden. Det finns ingen vedertagen definition av värmebölja, men en av SMHI:s definitioner är ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck”. SMHI utfärdar även varningar vid vissa temperaturer.

Att tänka på vid värmebölja:

  • Drick mer än vanligt
  • Ät mat som är rik på vätska – till exempel grönsaker och frukt.
  • Ordna en sval miljö, exempelvis genom att använda gardiner, persienner och markiser. Försök vara i bostadens svalaste rum. Vädra på natten när temperaturen är lägre.
  • Svalka kroppen, till exempel med en kall dusch. En blöt handduk runt nacken kan också svalka.

Följ länkarna till dinsäkerhet.se och 1177.se längre ner på sidan för att läsa mer om hur värmebölja kan påverka dig och din hälsa, och vad du kan göra för att minska hälsoriskerna.

Torka

Torka uppkommer när det varit väldigt lite nedberbörd under en period, då fylls inte markvatten, sjöar eller vattendrag på som de brukar. Om det är växtsäsong kommer även växterna att suga åt sig vatten som finns i marken vilket gör att vattnet inte rinner vidare ner till grundvattnet. Detta kan få flera följder.

Du kan få svar på vanliga frågor om vattenbrist och torka på Krisinformation.se, följ länken längre ner på sidan för att läsa mer.

Skogsbränder

Skogsbränder är en stor risk vid värmebölja och torka. Tänk på att hålla koll på brandrisken innan du grillar eller eldar. Som markägare har du även ett stort ansvar att förhindra skogsbränder, läs mer på vår sida om brandsäkerhet för markägare

Om du har en enskild brunn som sinar

Långvarig torka kan leda till att vattnet i enskilda brunnar sinar och att brunnarna behöver fyllas på.

Har man privat brunn och inte kommunalt vatten är man själv ansvarig för sin vattenförsörjning. Det är naturligtvis bra att i förväg planera inför en eventuell kris men skulle man behöva hämta vatten går det att göra på två ställen i Hylte kommun.

Vatten för husbehov finns att hämta i vattenkiosken på Jesperlundsvägen i Torup (på höger sida efter parkeringsplatsen) och i kranen på husets framsida hos räddningstjänsten i Hyltebruk. Detta går att göra dygnet runt.

Behöver du en större mängd vatten?

Behöver du en större mängd vatten kan du på vardagar ringa till kommunens kontaktcenter på telefon 0345-180 00. Du får själv ordna med tank och transport av vattnet från vår vattenstation i Torup eller vid räddningstjänsten i Hyltebruk.

Kan räddningstjänsten fylla min brunn?

Räddningstjänsten kan i enstaka fall där särskilda skäl kan anföras även köra ut och fylla på enskilda brunnar. För detta tas en avgift ut. Utkörning kan i så fall endast ske vardagar mellan 07:00 och 10:00.

Inga anslag

Kontakt