Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Översvämningar

De senaste åren har det blivit vanligare med kraftig nederbörd följt av översvämning. Bor du nära vatten kan det vara bra ha att ha en viss beredskap för att lindra konsekvenserna om vattnet börjar stiga. Vanliga problem i samband med översvämningar är att vägar, järnvägar och broar blir ofarbara och att fastigheter översvämmas. Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom.

Skydda fastighet från övervämning

Det finns flera sätt att skydda din fastighet från översvämning. Ta reda på om just ditt område har varit översvämmat tidigare och vilka konsekvenser det blev då. Erfarenheter från den gången kan vara till nytta för din egen beredskap.

Det är viktigt att du vet hur vattennivåerna är under normala förhållanden så att du kan se när vattnet börjar stiga. Misstänker du att det finns risk för översvämning är det viktigt att du följer SMHI:s väderprognoser och eventuella varningar.

Lär dig pumpa rätt

Hyr eller köp gärna pumpar i god tid innan en översvämning hotar och träna på att hantera dem i förväg. När du länspumpar källaren är det viktigt att säkerställa balans mellan trycket på insidan och utsidan av källaren. Om marken utanför huset är mättad med vatten utsätts källargolvet eller väggen för ett tryck om källaren töms på vatten. Var därför försiktig med länspumpningen om du inte är säker på att golvet och väggarna är dimensionerat för att klara vattentrycket.

Bra att ha hemma vid översvämning

  • Upptappat dricksvatten i dunkar. Har du inte dunkar hemma kan du tappa upp vatten i tomma PET-flaskor.
  • Mat med lång hållbarhet eller konserver.
  • Nödvändig utrustning för små barn.
  • Mediciner och förbandslåda.
  • Ficklampor, radiomottagare och batterier.
  • Tändstickor, stearinljus och ved. Alternativ uppvärmning med exempelvis gasolkamin.
  • Varma, vattentäta kläder och gummistövlar och varma filtar.

Kontakt